Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα Κέντρο Ημέρας για τους πάσχοντες από άνοια στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Ένα Κέντρο Ημέρας για τους πάσχοντες από άνοια στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/06/2021, 20:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα Κέντρο Ημέρας για την υποστήριξη ατόμων που πάσχουν από άνοια ξεκίνησε να λειτουργεί από σήμερα στα Γιάννενα από την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης (Ε.Ψ.Ε.Π.), με χρηματοδότηση 670.000 ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

Το Κέντρο Ημέρας, που αποτελεί μια μονάδα ημερήσιας θεραπευτικής φροντίδας ατόμων με άνοια, στεγάζεται στο κτιριακό συγκρότημα του ΚΕΠΑΒΙ, στην οδό Αρχ. Μακαρίου 11 (στα γραφεία 122-123), με ωράριο λειτουργίας 07:00-15:00 (καθημερινά, εργάσιμες ημέρες).

Η περιοχή ευθύνης του είναι ο Τομέας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας και αποτελεί μία από τις πέντε παρόμοιες δομές που αναπτύσσονται στη χώρα, στο πλαίσιο της υλοποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια.

Το Κέντρο, στο πλαίσιο της ολιστικής θεραπείας, φροντίδας, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, παρέχει, σε πενθήμερη βάση, από τα εξειδικευμένα στελέχη της θεραπευτικής ομάδας υπηρεσίες σε ασθενείς με άνοια, σε φροντιστές, σε επαγγελματίες υγείας και στην κοινότητα, ώστε να διατηρείται όσο το δυνατόν περισσότερο η αυτονομία των ασθενών, καθυστερώντας ή και αποφεύγοντας τη μεταφορά τους σε κάποιο ίδρυμα.

Διαβάστε: Η ασθένεια που αλλάζει τα πάντα

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, σκοπός του Κέντρου Ημέρας είναι η αποφόρτιση των φροντιστών από το συναισθηματικό, οικονομικό και κοινωνικό βάρος της φροντίδας, αλλά και η εκπαίδευσή τους, καθώς επίσης και η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας και η αγωγή της κοινότητας, όπως και η προώθηση της έρευνας στο πεδίο.

Βασικές υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας είναι η διάγνωση-αξιολόγηση των ασθενών, φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες (ατομικές και ομαδικές), ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, ψυχολογική υποστήριξη και εκπαίδευση ασθενών και φροντιστών, τηλεφωνικές συνεδρίες, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση της κοινότητας και άλλων επαγγελματιών υγείας-πρόνοιας. Το Κέντρο Ημέρας είναι άμεσα διασυνδεδεμένο με τις λοιπές υπηρεσίες ψυχικής υγείας του ΤΟΨΥ Ιωαννίνων και γενικότερα της υπηρεσίες υγείας στην ευρύτερη περιοχή.

Στη δομή αυτή απασχολούνται οκτώ επαγγελματίες με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης -ένας επιστημονικός υπεύθυνος με ειδικότητα ψυχολόγου, ένας νευρολόγος, ένας ψυχολόγος, ένας κοινωνικός λειτουργός, ένας ειδικός θεραπευτής -λογοθεραπευτής, ένας φυσιοθεραπευτής, ένας νοσηλευτής, ένας διοικητικός υπάλληλος.

Επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας είναι η Μαρίνα-Λαμπρινή Κούλα, ψυχολόγος. Η πολυκλαδική θεραπευτική ομάδα συμπληρώνεται και υποστηρίζεται από εξωτερικούς συνεργάτες (γιατρός παθολόγος, ειδικός διατροφολόγος, ειδικοί θεραπευτές) για την υλοποίηση πολύ ειδικών και εξειδικευμένων θεραπευτικών προγραμμάτων. Η λειτουργία του Κέντρου Ημέρας υποστηρίζεται και αξιολογείται από εξωτερικό επόπτη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες, αναφορικά με τη λειτουργία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου Ημέρας, καθημερινά (εργάσιμες ημέρες), ώρες 09:00 – 14:00 (τηλ./fax: 26510-34200, email: kenanoias_ioa@yahoo.com, www.epsep.gr).  

Η παροχή των υπηρεσιών του Κέντρου Ημέρας σε όλους τους ωφελούμενους είναι δωρεάν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΙΧΟΣ
Καλησπέρα σας και καλή χρονιά. Υπάρχει κάποια νοσοκόμα που ειδικεύεται στην άνοια που μπορεί να κάνει παρέα στην μητέρα μου όταν λείπει η αδερφή μου; Εγώ ζω στο εξωτερικό, στην Κύπρο. Έρχομαι στα Γιάννενα όσο πιο συχνά μπορώ και το επιτρέπει η δουλειά μου
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back