Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα «Κέντρο για το Παιδί» στο ΕΣΠΑ

Εικόνα του άρθρου Ένα «Κέντρο για το Παιδί» στο ΕΣΠΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/09/2020, 18:19
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια σημαντική παρέμβαση, η οποία είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, βρίσκει πια τον δρόμο της. Η δημιουργία ενός Κέντρου για το Παιδί στον χώρο του πρώην ασύλου ανιάτων, στην οδό Λαμπρίδη, στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 3,14 εκατ. ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

Την ένταξη του έργου στο «ηπειρώτικο» ΕΣΠΑ ανακοίνωσε η Περιφέρεια Ηπείρου. Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνεται δε στο Σχέδιο για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου Ιωαννιτών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που είχε γίνει, το Κέντρο για το Παιδί θα αφορά διάφορες δομές κοινωνικής φροντίδας για παιδιά με και χωρίς αναπηρία.

Τον Μάιο είχε γίνει η έγκριση των μελετών των κτιριακών εγκαταστάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ τον Ιούνιο ακολούθησε μια νέα προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Ιωαννιτών και Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου (χωρίς τη συμμετοχή του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αυτή τη φορά) για την παραχώρηση στον πρώτο των περίπου 5 στρεμμάτων των παλιών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος «Νεομάρτυς Γεώργιος». Την ίδια περίοδο, ολοκληρώθηκε και η μελέτη για την προμήθεια του εξοπλισμού.

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ιωανιτών δεν αναγνωρίζει τίποτα από τον σχεδιασμό της προηγούμενης δημοτικής αρχής, και κάνει λόγο για «μια κεντρική προεκλογική δέσμευση της σημερινής δημοτικής αρχής που γίνεται πράξη».

«Η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, τη διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου και τα συναρμόδια υπουργεία κατάφερε να απεμπλέξει τις διαδικασίες και να ολοκληρώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τον φάκελο του έργου» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, με τη δημοτική αρχή και τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ να ευχαριστούν όλους όσους ενεπλάκησαν «αποτελεσματικά ώστε σήμερα να υπάρχει ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα για την πόλη».

Για την κατασκευή του Κέντρου για το Παιδί, τα υπάρχοντα κτίρια θα κατεδαφιστούν. Συγκεκριμένα, το σχέδιο περιλαμβάνει:

Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία

Θα κατασκευασθεί νέο κτίριο στη θέση του παλιού ισόγειου κεντρικού, ακολουθώντας το περίγραμμά του. Το κτίριο αυτό, 635 τ.μ., που θα έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό, θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία καθώς οι χώροι του επαρκούν πλήρως για την εγκατάσταση δύο ΚΔΑΠ-μεΑ και των αιθουσών των εργαστηρίων τους. Το κάθε ΚΔΑΠ-μεΑ θα περιλαμβάνει: αίθουσα πολλαπλών χρήσεων-φυσικοθεραπείας, αίθουσα εργοθεραπείας, χώρο ανάπαυσης, χώρους υγιεινής, γραφείο προσωπικού, χώρο εξυπηρέτησης και αποθήκευσης, χώρο παρασκευής γευμάτων.

Το κτίριο θα διαθέτει υπόγειο επιφανείας 175 τ.μ. για τους βοηθητικούς χώρους, τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και τη δεξαμενή πυρόσβεσης του συγκροτήματος.

Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

Θα κατασκευαστεί νέο κτίριο 490 τ.μ., το οποίο θα εξυπηρετεί παιδιά τυπικής ανάπτυξης. Θα περιλαμβάνει: αίθουσα κατασκευών, αίθουσα απασχόλησης, αίθουσα θεατρικού παιχνιδιού και μουσικοκινητικής αγωγής, χώρο υποδοχής, χώρους υγιεινής, γραφείο προσωπικού, λοιπούς βοηθητικούς χώρους.

Ο υπαίθριος χώρος του συγκροτήματος θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένος με γνώμονα την απρόσκοπτη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία και θα περιλαμβάνει στεγασμένους υπαίθριους χώρους με τραπεζάκια, υπαίθριο χώρο παιχνιδιού με εξοπλισμό και όργανα (παιχνίδια) κατάλληλα για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων και από άτομα με αναπηρία, πέργκολες με υπαίθρια καθίσματα, διαδρομές ποδηλάτου, θέσεις στάθμευσης, χώρους πρασίνου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back