Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα φεστιβάλ με προσδοκίες

Εικόνα του άρθρου Ένα φεστιβάλ με προσδοκίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/07/2019, 17:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με τον πολιτισμό να έχει αναδειχθεί σε ζήτημα αιχμής για την ανάπτυξη του τόπου, το ΔΗΠΕΘI και ο Δήμος Ιωαννιτών συνεχίζουν και φέτος με το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος. Είναι η τρίτη χρονιά που φεστιβαλικές παραγωγές θα καταφτάσουν στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, με το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος να γίνεται ένας θεσμός με προσδοκίες αλλά και απαιτήσεις. Υπενθυμίζεται ότι για δεύτερη χρονιά διοργανώνεται και το «Θερινό Μαντείο», ένα εργαστήριο καλλιτεχνικής έρευνας για το αρχαίο δράμα με τη συμμετοχή σημαντικών ανθρώπων του θεάτρου.

Ενόψει της έναρξης του φεστιβάλ με την πρώτη παράσταση («Οιδίπους Τύραννος»), ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, μίλησε περί «στρατηγικής επιλογής για την ανάδειξη του τόπου μέσω του πολιτισμού». «Πιστεύουμε ότι μέσω του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος αναπτύσσεται μια αμφίδρομη σχέση με τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, ένα σημαντικό τοπόσημο. Τον αναδεικνύουμε και μας αναδεικνύει. Για εμάς άλλωστε η επένδυση στον πολιτισμό ήταν από την αρχή της θητείας μας πρώτη προτεραιότητα» τόνισε ο δήμαρχος.

Η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Αλέκα Βακαλοπούλου, από την πλευρά της, ανέφερε ότι «απώτερος σκοπός μας είναι κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος να αναπτύσσεται, να διευρύνεται, να συνεισφέρει στο πανελλήνιο και στο τοπικό πολιτιστικό τοπίο και να ανοίγει εποικοδομητικούς διαλόγους με άλλους πολιτιστικούς φορείς, ενώ σημαντική είναι η συμβολή του στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής». Ευχαρίστησε δε τον δήμαρχο και τους συνεργάτες της για αυτά τα πέντε χρόνια.

Τέλος, η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Ελένη Δημοπούλου έκανε αναφορά στο «Θερινό Μαντείο», το οποίο είναι ενταγμένο στο Δίκτυο Αρχαίου Δράματος του υπουργείου Πολιτισμού. «Κάτι που αποτελεί το επιστέγασμα της πρωτοβουλίας και της μεθοδικής δουλειάς που απαιτήθηκε για την υλοποίηση ενός θεσμού με διεθνή απήχηση» τόνισε. Κατέληξε δε εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «το ΔΗΠΕΘΕ μας, με την ταυτόχρονη διοργάνωση για τρίτη χρονιά του Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, έχει βάλει τις βάσεις για να ανοίξει ακόμη περισσότερο τα ‘φτερά’ του, φιλοδοξώντας να κατακτήσει μια θέση στο ευρωπαϊκό πολιτιστικό γίγνεσθαι».

Οι επόμενες παραστάσεις

Στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, στο θρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, μετά τον «Οιδίποδα Τύραννο», ανεβαίνουν οι παραστάσεις:

-Δευτέρα 29 Ιουλίου, στις 21.00

«Ίων» του Ευριπίδη, από το Θέατρο Άλφα – Ιδέα.

Τον Ίωνα και 7 ακόμα ρόλους, ερμηνεύει ο περσινός νικητής του Βραβείου «Δημήτρης Χορν», Κωνσταντίνος Μπιμπής. Μαζί τους, δημιουργώντας ένα ζωντανό ηχοτόπιο, ο κορυφαίος μουσικός κρουστών Νίκος Τουλιάτος. Μετάφραση και σκηνοθεσία: Ιόλη Ανδρεάδη.

-Σάββατο 3 Αυγούστου, στις 21.00

«Αντιγόνη» του Σοφοκλή από την «Ομάδα Σημείο Μηδέν»

Σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη και σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Έβελυν Ασουάντ, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Έλλη Ιγγλίζ, Ανδρομάχη Φουντουλίδου, Γιάννης Γιαραμαζίδης, Ρόζυ Μονάκη, Στέλιος Θεοδώρου-Γκλίναβος.

-Τετάρτη 7 Αυγούστου, στις 21.00

«Ιφιγένεια η εν Αυλίδι» του Ευριπίδη από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας (ΚΘΒΕ).

Σε νέα μετάφραση Παντελή Μπουκάλα και σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού. Η Ανθή Ευστρατιάδου που τιμήθηκε με το 11ο «Θεατρικό Βραβείο Μελίνα Μερκούρη» για τη θεατρική περίοδο 2016, θα ερμηνεύσει το ρόλο της Ιφιγένειας. Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας (Αγαμέμνων), Γιώργος Καύκας (Πρεσβύτης), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Μενέλαος), Θανάσης Ραφτόπουλος (Αχιλλέας), Χρίστος Στυλιανού (Αγγελιοφόρος), Μαρία Τσιμά (Κλυταιμήστρα).

Πληροφορίες: Γραφεία ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (Παπάζογλου 5 – Αρχοντικό Πυρσινέλλα, τηλ. 2651025670, ώρες γραφείου).

Εισιτήρια: Viva.gr και στο κιόσκι στην κεντρική πλατεία (Ώρες: 12.00-15.00 και 19.00-21.30).

ΣΧΟΛΙΑ
τζες
Πανάκριβα εισιτήρια, η πλέμπα μπορεί να παέι να δει καραγκιόζη (ή καραγκιόζηδες τζάμπα, που έχει πολλούς και παντού) ή καμια παράσταση από ερασιτεχνικούς θιάσους (παρεπιμπτόντως η τελευταία των Ραφταναίων, χάλια. Αυτοί οι δυο οι υποτίθεται ταλαντούχοι ρέπας και παπακωσταντίνου, όλο χαζαμάρες γράφουν) Ταξική και η ποιοτική διασκέδαση δημαρχούκο μου..
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back