Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα έργο Interreg, η Covid-19 και η Περιφέρεια Ηπείρου

Εικόνα του άρθρου Ένα έργο Interreg, η Covid-19 και η Περιφέρεια Ηπείρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/11/2021, 19:21
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Ελλάδα και η Ιταλία πριν από ενάμιση χρόνο περίπου αποφάσισαν να ενώσουν δυνάμεις κατά της covid-19 μέσω ενός έργου χρηματοδοτούμενου από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας «Interreg V-A». Το έργο έχει τίτλο «COOFHEA-COOperation for HEAlth», και αφορά κυρίως και όσον αφορά την ελληνική πλευρά,

εξοπλισμό νοσοκομείων στην Ήπειρο, στη Δυτική Ελλάδα και στα Ιόνια Νησιά (περιοχή αρμοδιότητας της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας).

Στις 15 Οκτωβρίου, η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με τρία νοσοκομεία για την προμήθεια εξειδικευμένου εξοπλισμού: με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (με προϋπολογισμό 1,25 εκατ. ευρώ), το νοσοκομείο Πρέβεζας (148.000 ευρώ) και το νοσοκομείο Φιλιατών (136.550 ευρώ). Με αφορμή τις προγραμματικές αυτές συμβάσεις, ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος κατήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη ότι η επιδότηση των νοσοκομείων μέσω του έργου COOFHEA2 δεν αξιοποιήθηκε νωρίτερα «λόγω της πελατειακής αντίληψης διαχείρισης πόρων» και ότι «στέρησε εκατομμύρια από τα δημόσια νοσοκομεία την πιο κρίσιμη περίοδο για λόγους πολιτικής διαπλοκής».

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει. Η περιφερειακή αρχή, με ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς της παράταξης «ανυπόστατους» και κάνει λόγο για μια «’θεατρική’ παράσταση» εκ μέρους του κ. Ριζόπουλου.

Τι υποστήριξε ακριβώς ο κ. Ριζόπουλος; Ότι η στάση του κ. Καχριμάνη στον τρόπο υλοποίησης του έργου δημιούργησε ακόμα και διπλωματικό επεισόδιο.

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε το 2020 και σε αυτό συμμετείχε η περιφέρεια της Απούλια (Νότια Ιταλία), το πανεπιστήμιο του Μπάρι, τα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ με συν-συντονιστή το υπουργείο Υγείας από την Ελλάδα και το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας. Σε αυτό συμμετείχε και η Περιφέρεια Ηπείρου με δικαίωμα ψήφου. Το πρόγραμμα όμως κατέπεσε γιατί ο κ. Καχριμάνης ζητούσε τα χρήματα που αφορούσαν την Ήπειρο να ενταχτούν στον τακτικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας προκειμένου να τα μοιράσει αυτός όπως ήθελε. Χάθηκε έτσι ένα πρόγραμμα περίπου 6 εκ. ευρώ στην πιο κρίσιμη περίοδο  της πανδημίας, ενώ δημιουργήθηκε και διπλωματικό επεισόδιο με το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας το οποίο αποχώρησε από το πρώτο πρόγραμμα» είπε. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, το πρόγραμμα συστάθηκε με νέα μορφή.

«Πριν από έναν μήνα ο κ. Καχριμάνης κατάλαβε ότι δεν γίνεται να σπάσει και τα λεφτά να πάνε στον τακτικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ηπείρου. Ρωτώ λοιπόν τι έγινε; Μπερδεύτηκε ο Περιφερειάρχης με τη δεκαετία του 80’ και νόμιζε ότι οι ‘Κουτόφραγκοι’ θα του δώσουν να κάνει τα λεφτά ό,τι θέλει; Η 6η ΥΠΕ, και ο υποδιοικητής της που είναι Ηπειρώτης γιατί δεν έχει καταγγείλει τα όσα έγιναν; Γιατί τον συγκαλύπτουν;» αναρωτήθηκε ο κ. Ριζόπουλος, ο οποίος επιπλέον υποστηρίζει ότι το θέμα πέρασε από την οικονομική επιτροπή «προσχηματικά για να κοροϊδέψει την κοινωνία και να δείξει με αυτό τον τρόπο ότι τα χρήματα τα μοιράζει αυτός. Μιλάμε για μια πολιτικά σκανδαλώδης συμπεριφορά».

Η περιφερειακή αρχή, από την πλευρά της, επικαλείται τα πρακτικά της 7ης και 8ης Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου –τα οποία δεν έδωσε στη δημοσιότητα-, σύμφωνα με την οποία, όπως αναφέρει, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ψηφίσει υπέρ της αύξησης του προϋπολογισμού του έργου «COOFHEA» όσο και υπέρ της έγκρισης της σχετικής στοχευμένης επείγουσας  πρόσκλησης (σ.σ. βάσει της οποίας επήλθε η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με τρία νοσοκομεία». Η περιφερειακή αρχή υποστηρίζει δε ότι μετά από αίτημα της Περιφέρειας Ηπείρου επιτεύχθηκε αύξηση του προϋπολογισμού και χρηματοδότηση όλων των νοσοκομείων της Ηπείρου.

Και από την 7η και 8η Επιτροπή Παρακολούθησης, στην 9η, όπου η Περιφέρεια Ηπείρου ψήφισε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, υπέρ της έγκρισης της στοχευμένης επείγουσας πρόσκλησης που αφορά την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού - για όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου – «με το έργο να βρίσκεται στο στάδιο της τελικής έγκρισης».

«Kατά συνέπεια τα όσα ανέφερε ο κ. Ριζόπουλος δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τα υπόλοιπα της συνέντευξής του, πέραν της εμφανούς ζηλοφθονίας που τον διέκρινε,  στερούνται σοβαρότητας και σε κάθε περίπτωση μπορεί ο επικεφαλής της παράταξης- εκτός των τηλεοπτικών διαγγελμάτων με τις συνήθεις προσβλητικές και συκοφαντικές αναφορές στον περιφερειάρχη - να απευθυνθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να ενημερωθεί και να  λάβει τις δέουσες απαντήσεις μέσα από επίσημα έγγραφα» τονίζει η περιφερειακή αρχή στην απάντησή της.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back