Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Ένα διανοητικό apparatus…» το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο

Εικόνα του άρθρου «Ένα διανοητικό apparatus…» το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/05/2020, 12:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Παρά τις συνθήκες που ματαίωσαν τη φετινή διοργάνωση στην Κωνσταντινούπολη, το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ»  κατάφερε να συγκεντρώσει επιστήμονες και απόψεις ξανά, έστω και εξ αποστάσεως.

Στις 2 Μαΐου έγινε η επετειακή συνεδρία μέσω ίντερνετ, με «συγκινητική συμμετοχή», όπως αναφέρουν οι διοργανωτές. Όπως τονίζουν, «το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο αναπτύσσει με πρωτοποριακό τρόπο δημιουργικές διαστάσεις διάλογου και διαλεκτικής αλλά και το διανοητικό apparatus για την αντιμετώπιση της κρίσης στον πολιτισμό, στη γλώσσα και στην ενημέρωση».

 Με μότο «Μια πανδημία, μία ματαίωση…Αντιστεκόμαστε, Επικοινωνούμε!», οι διοργανωτές του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» έγινε η επετειακή εξ αποστάσεως συνεδρία, στην οποία συμμετείχαν 75 κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και φοιτητές από διάφορα σημεία του πλανήτη. Μέρος του live session μεταδόθηκε από το Κανάλι της Βουλής.

 Το πρόγραμμα που δημιούργησε και διευθύνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, είχε ως κεντρικό διοργανωτή φορέα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και τη συμμετοχή του Κύκλου Ακαδημαϊκών της Βοστώνης και της Ελληνοκαναδικής Ένωσης Πανεπιστημιακών του Οντάριο, καθώς και την υποστήριξη του Ιδρύματος Μποδοσάκη – Σισμανόγλειο Μέγαρο. Τελούσε δε υπό την αιγίδα του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος και σε χαιρετισμό του εξέφρασε την ευχή το πρόγραμμα να επιστρέψει στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Αναγνώστηκε επίσης ομιλία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος και συγχάρηκε τους συντελεστές του προγράμματος και ιδιαίτερα την ιδρύτρια του θεσμού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back