Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ένα διακρατικό πρόγραμμα για τα αρωματικά φυτά

Εικόνα του άρθρου Ένα διακρατικό πρόγραμμα για τα αρωματικά φυτά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/07/2018, 02:15
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Την εναρκτήρια συνάντηση του έργου «Herbinno», που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας Interreg Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020, διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και συγκεκριμένα το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (με επιστημονικό υπεύθυνο του έργου τον καθηγητή Α. Τρογκάνη) ως επικεφαλής εταίρος, τη Δευτέρα 23 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου.

Ο πλήρης τίτλος του έργου είναι: «Καινοτόμες δράσεις για την αξιοποίηση των φαρμακευτικών φυτών στη διασυνοριακή περιοχή Ηπείρου-Αλβανίας», με συνολικό προϋπολογισμό 414.453,99 ευρώ. Εταίροι του έργου είναι επίσης οι Δήμοι Ζαγορίου και Βορείων Τζουμέρκων από την Ελλάδα, και οι Δήμοι Αργυροκάστρου και Δρόπολης από την Αλβανία.

Το έργο «Herbinno» αποσκοπεί να συμβάλλει στην προστασία, ανάδειξη και βιώσιμη εκμετάλλευση των φαρμακευτικών φυτών της διασυνοριακής περιοχής, πρωτίστως μέσω της προώθησης της αποτελεσματικής καλλιέργειας και της συμβολαιακής γεωργίας, αλλά ακόμα και ως  τουριστικό προϊόν, με μια σειρά καινοτόμων δράσεων.

Οι κύριες δράσεις αφορούν:

  • Την πλήρη καταγραφή και συστηματική μελέτη των αυτοφυών φυτών της διασυνοριακής περιοχής,
  • Την επιλογή συγκεκριμένων ειδών με αυξημένο οικονομικό ενδιαφέρον και προσδιορισμός των βιοδραστικών συστατικών τους για να τακτοποιηθούν τα ποιο κατάλληλα στελέχη για καλλιέργεια.
  • Έρευνα αγοράς και αξιολόγηση για την καινοτόμα αξιοποίηση επιλεγμένων φαρμακευτικών φυτών ως βιοδραστικά και επωφελή για χρήση από τον άνθρωπο
  • Δημιουργία πρότυπων χώρων πιλοτικής καλλιέργειας και εκπαίδευσης νέων παραγωγών φαρμακευτικών φυτών στους Δήμους Αργυροκάστρου και Δρόπολης  
  • Την προώθηση της συμβολαιακής γεωργίας με δράσεις δικτύωσης μεταξύ παραγωγών και της βιομηχανίας και τη δημιουργία διασυνοριακής βάσης δεδομένων φαρμακευτικών φυτών και παραγωγών.
  • Δημιουργία τριών εκθεσιακών χώρων με τα τοπικά βότανα στους Δήμους Ζαγορίου, Βορείων Τζουμέρκων και Αργυροκάστρου ως επισκέψιμων τουριστικών σημείων ενδιαφέροντος.
  • Δημιουργία επισκέψιμου βοτανικού κήπου στο Δήμο Ζαγορίου
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back