Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα άλλο «μέτωπο»: τα σκουπίδια

Εικόνα του άρθρου Ένα άλλο «μέτωπο»: τα σκουπίδια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/11/2020, 14:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα άλλο «μέτωπο», αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, καλά κρατεί, μετά την πολιτική απόφαση δημοτικών αρχών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων να επιδιώξουν τη σύσταση «γιαννιώτικου» Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ).

Οι δημοτικές αρχές Ιωαννίνων και Ζίτσας είναι οι επικεφαλής αυτής της πρωτοβουλίας, που έρχονται να αμφισβητήσουν επί της ουσίας τον περιφερειακό χαρακτήρα του ενιαίου ΦοΔΣΑ Ηπείρου, όπως αυτός έχει αποτυπωθεί σε νόμο.

Και βέβαια, προς αυτή την κατεύθυνση, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να μη διευκολυνθεί το έργο του ΦοΔΣΑ Ηπείρου.

Την ερχόμενη Παρασκευή, ο ΦοΔΣΑ Ηπείρου θα προσπαθήσει για μια ακόμη φορά να πάρει απόφαση για την ανάθεση της λειτουργίας και συντήρησης των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Την τελευταία φορά, η συνεδρίαση αναβλήθηκε με τους εκπροσώπους του Δήμου Ιωαννιτών (Γ. Αρλέτο, Β. Πήχα και Β. Βλέτσα), του Δήμου Ζίτσας και των Δήμων Ζαγορίου, Πωγωνίου και Β. Τζουμέρκων να απουσιάζουν, με το επιχείρημα της διαφωνίας με την προτεινόμενη χρονική διάρκεια της σύμβασης για τη λειτουργία των σταθμών μεταφόρτωσης.

Με ένα δύσκολο πολιτικά διαμορφωμένο τοπίο και ενόψει της νέας συνεδρίασης του ΦοΔΣΑ, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Ηπείρου και δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης επιχειρεί να αναλάβει έναν ρόλο γεφυροποιού.

Ο κ. Ντακαλέτσης επισκέφθηκε χτες τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ και δήμαρχο Ζηρού Νίκο Καλαντζή, στο γραφείο του τελευταίου στο Δημαρχείο Ζηρού. Σε σχετική ανακοίνωση της ΠΕΔ Ηπείρου, αναφέρεται ότι αυτή η πρωτοβουλία του κ. Ντακαλέτση έγινε στην κατεύθυνση εκτόνωσης της έντασης που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα για την ευθύνη διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο.

Οι δύο πρόεδροι, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, συμφώνησαν πως αφετηρία κάθε απόφασης και ενέργειας «πρέπει να αποτελεί η ισχυροποίηση των Δήμων της Ηπείρου μέσω του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου για την αποτελεσματική άσκηση της αρμοδιότητας διαχείρισης των σκουπιδιών». Μια δήλωση που έρχεται απέναντι στην πρωτοβουλία δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων. Προστίθεται δε με σαφή τρόπο ότι «οι κρίσιμες αποφάσεις για τα σκουπίδια πρέπει να λαμβάνονται στα θεσμικά όργανα».

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Ντακαλέτσης επεσήμανε σημεία της μελέτης για τη λειτουργία των σταθμών μεταφόρτωσης, που «χρήζουν βελτιώσεων, στη λογική ανοίγματος κατά το δυνατόν του ανταγωνισμού για την επίτευξη μεγαλύτερης έκπτωσης» όπως σημειώνεται.

Στην όλη υπόθεση, θέση παίρνει και ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος. Ο κ. Ριζόπουλος, ο οποίος τον τελευταίο καιρό έχει αναπτύξει μια σειρά επαφών με διάφορους φορείς, μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε με τον κ. Καλαντζή, κάνει λόγο για «αβάσιμη ανταρσία δημάρχων». «Είναι εγκληματικό στην Ήπειρο να γυρίσουμε σε επί μέρους δημιουργία οργανισμών στα πλαίσια νομών ή άλλων υποδιαιρέσεων που ουσιαστικά επαναφέρουν την αυτοδιοίκηση στην εποχή του κατακερματισμού και του πολιτικού σκοταδισμού», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, επιμένοντας στην αρχή της περιφερειακότητας.

Ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου» ασκεί και κριτική στην Περιφέρεια Ηπείρου για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων, ενώ εκφράζει την άποψη ότι το πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης με τον ιδιωτικό φορέα λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης πρέπει να επανεξεταστεί. Τέλος, εισηγήθηκε στον κ. Καλαντζή να επικοινωνήσει με τη διοίκηση της ΔΕΠΑ «προκειμένου να διερευνηθεί η εκκίνηση στρατηγικής συνεργασίας για την εγκατάσταση μονάδων CNG, για τον εφοδιασμό των απορριμματοφόρων με φυσικό αέριο», αφού γίνει και η απαραίτητη μετατροπή των κινητήρων των οχημάτων.


*Φωτο αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back