Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε αστικό περιβάλλον, «στήνεται» ένα αγροφωτοβολταϊκό. Μια εγκατάσταση που συνδυάζει στον ίδιο χώρο την παραγωγή τροφίμων (έναν λαχανόκηπο εν τω προκειμένω) και ενέργειας.
Αυτά συμβαίνουν στον ξενώνα της ΕΠΡΟΨΥΗ, στην οδό Παύλου Μελά, στα Γιάννενα.
Ο λαχανόκηπος είναι περίπου 70 τετραγωνικά και από πάνω του, έχουν τοποθετηθεί ημιδιαφανή πάνελ, τα οποία θα καταστήσουν αυτόνομο ενεργειακά τον ξενώνα.
Τα «άτυπα εγκαίνια» συνέπεσαν με την Ημέρα Ενεργειακών Κοινοτήτων σήμερα, 22 Μαΐου.
«Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας συνεργασίας τοπικών φορέων. Έχει ξεκινήσει από την Electra Energy, μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, που έχει αντλήσει τη χρηματοδότηση και έχει υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο. Έχει γίνει εδώ με τη συνεργασία της ΕΠΡΟΨΥΗ και με την τοπική ενεργειακή κοινότητα ΚΟΙΝΕΡΓΕΙΑ» αναφέρει ο Δημήτρης Κιτσικόπουλος, μέλος της Electra Energy.
Στόχος είναι η εξάπλωση: «Να τυποποιήσουμε την κατασκευή του, τον σχεδιασμό του και όποτε κάποιος φορέας, οργανισμός, Δήμος, επιχείρηση θελήσουν, να μπορούν να το κάνουν σε αστικό ή περιαστικό περιβάλλον», προσθέτει.
Η Βασιλική Λάππα, πρόεδρος της ΕΠΡΟΨΥΗ, δίνει μια επιπλέον διάσταση: «Έχουμε μεγάλες προσδοκίες για αυτό το έργο πέραν της παροχής ενέργειας και την παραγωγή του κήπου μας. Θέλουμε να έχουμε περισσότερες κοινωνικές επαφές χάρη σε αυτόν τον κήπο, να μπαίνουν περισσότεροι άνθρωποι εδώ».
Τα πάνελ μεταξύ άλλων διαθέτουν αισθητήρες για τη μέτρηση κατανάλωσης νερού, ενέργειας, ποιότητας αέρα, παραγωγής ενέργεια κ.α.