Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 14-05-2021, 15:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η ανακοίνωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (και) για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πρακτικά θα μεταβάλλει τον αριθμό των εισακτέων στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του κόμματος, επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την Ιατρική Ιωαννίνων και σε δηλώσεις της κατόπιν, αναφέρθηκε στα ζητήματα που προκύπτουν, αλλά και γενικότερα στην επικαιρότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η  Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) θα υπολογίζεται με το μέσο όρο των επιδόσεων όλων των υποψηφίων σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Αν π.χ. η ΕΒΕ είναι το 12 για κάποιο πεδίο και το τμήμα έχει συντελεστή το 0,80, τότε η βάση εισαγωγής στο τμήμα θα είναι 9,6.

Διαβάστε επίσης: Πόσους φοιτητές-τριες θα πάρει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Η ΕΒΕ για τα περισσότερα τμήματα στα Γιάννενα, είναι το 0,80, το «κάτω όριο» δηλαδή της βάσης. Για αρκετά τμήματα πανελλαδικά, η βάση ορίστηκε αυτόματα στο 0,80 γιατί αυτά δεν πήραν απόφαση.

Η κα Τζούφη τόνισε ότι με τα παρόντα δεδομένα, αναμένεται να έχουν απώλειες εισακτέων περίπου 200 τμήματα σε όλη τη χώρα και αρκετές από τις θέσεις που ανακοινώθηκαν χτες , θα μείνουν τελικά κενές, περί τις 20 με 30 χιλιάδες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμα ότι υπό κανονικές συνθήκες θα συζητιόταν σήμερα Παρασκευή 14/5 στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, σχετική ερώτηση του κ. Τσίπρα, αλλά δεν απαντήθηκε, με ευθύνη του πρωθυπουργού.

Τόνισε ότι υπήρξε μεν μια ενίσχυση περιφερειακών πανεπιστημίων (ΔΠΘ, Δυτ. Μακεδονίας), αλλά μόνο όταν έγινε αντιληπτό ότι τα συγκεκριμένα θα χάσουν πάρα πολλούς φοιτητές-τριες.

Πρόσθεσε επίσης ότι αποκλείονται εντελώς από τα πανεπιστήμια, οι απόφοιτοι-ες εσπερινών λυκείων και απαντώντας στο «αντίμετρο» του υπουργείου, η κα Τζούφη είπε πως «τα ΙΕΚ είναι κατάρτιση και όχι πανεπιστημιακή εκπαίδευση».

Σχετικά με την κατάσταση στα πανεπιστήμια, η κα Τζούφη τόνισε, μετά από την επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την Ιατρική, ότι υπάρχουν πολλά κενά στο προσωπικό, καθότι αναπληρώθηκαν μόνο οι συνταξιοδοτήσεις.

Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στα σχολεία, όπως προκύπτει από τη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τη ΔΟΕ. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι χρειάζονται άμεσα 15.000 μόνιμοι διορισμοί για να καλυφθούν οι ανάγκες του επόμενου διδακτικού έτους, γιατί αλλιώς, το χρόνου θα απαιτηθούν 80.000 αναπληρωτές-τριες.

Σημείωσε επίσης ότι δεν έχει αλλάξει κάτι εκτός από τα self tests και αρκετά σχολεία έχουν κρούσματα. Ειδικά για την πανδημία τόνισε ότι «απέχουμε πολύ από την ανοσιακή κάλυψη, ακόμα» και απέδωσε ευθύνες για την προτεραιοποίηση του εμβολιασμού, όπως σχεδιάστηκε.

«Δημιουργείται μια αίσθηση τεχνητής ασφάλειας, χωρίς να έχει τελειώσει η πανδημία» τόνισε, με την ευκαιρία του ανοίγματος του τουρισμού.

Τέλος, σχετικά με το εργασιακό νομοσχέδιο, η κα Τζούφη αμφισβήτησε τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί προστασίας του 8ωρου, λέγοντας ότι στην πράξη, αυτό καταργείται και ένα βασικό «όχημα» είναι η εξάπλωση των ατομικών, έναντι των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. «Ενώ η Ευρώπη βαδίζει προς την αντίθετη κατεύθυνση, στην Ελλάδα η κάλυψη των ΣΣΕ μειώνεται» και οι ατομικές συμβάσεις γίνονται βασικές συμβάσεις, είπε μεταξύ άλλων.

Σημείωσε ότι υπάρχουν θετικά σημεία στο νόμο, όπως για παράδειγμα τα προβλεπόμενα για παρενοχλήσεις κ.λπ. σε εργασιακούς χώρους ή το «δικαίωμα στην αποσύνδεση», τόνισε όμως ότι την ίδια στιγμή, οι ευρωβουλευτές της ΕΕ δεν ψήφισαν το συγκεκριμένο θέμα στο ευρωκοινοβούλιο.

«Θέλουν φτηνή εργασία-‘λάστιχο’ που δεν είναι καινοτόμα και είναι ‘επιρρεπής’ στα ατυχήματα» κατέληξε η κα Τζούφη.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
espa