Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στην Αυστρία: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κυβέρνηση με ακροδεξιούς

Εικόνα του άρθρου Εκλογές στην Αυστρία: Οι δημοσκοπήσεις  δείχνουν κυβέρνηση με ακροδεξιούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/10/2017, 13:04
ΚΟΣΜΟΣ

Από σήμερα το πρωί οι Αυστριακοί προσέρχονται στις κάλπες και όπως έδειξαν οι δημοσκοπήσεις των προηγούμενων ημερών αναμένεται να αναδείξουν έναν κυβερνητικό συνασπισμό μεταξύ των συντηρητικών με την άκρα δεξιά. 

Το πρώτο exit poll θα γίνει γνωστό από τη δημόσια τηλεόραση στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), ενώ στις 9.30 ο υπουργός Εσωτερικών θα ανακοινώσει το προσωρινό τελικό αποτέλεσμα. 

Πρωταγωνιστές είναι ο επικεφαλής του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (OVP), Σεμπάστιαν Κουρτς και ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Ελευθερίας της Αυστρίας (FPO), Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Ο Κρίστιαν Κερν, ο Σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος που ανέλαβε τα ηνία της Αυστρίας τον Μάιο του 2016 εμφανίζεται ως ο μεγάλος χαμένος των βουλευτικών εκλογών.

Το κόμμα του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε φαίνεται να συγκεντρώνει το 25% των ψήφων, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Πρόκειται για διπλάσιο ποσοστό από αυτό της Εναλλακτικής για τη Γερμανία.

Είτε το ακροδεξιό FPΟ, αναδειχθεί δεύτερο κόμμα είτε όχι, θεωρείται πως θα είναι ο ρυθμιστής των εκλογών. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο επικεφαλής του κόμματος Χάιντς- Κρίστιαν Στράχε όξυνε την αντιμεταναστευτική ρητορική του και επικεντρώθηκε σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας. 

Ο πρόεδρος του FPΟ είναι ο πιο έμπειρος από τους συνολικά έξι υποψηφίους για την αυστριακή καγκελαρία. Ο 48χρονος ορθοδοντικός είναι εδώ και 12 χρόνια πρόεδρος των Φιλελευθέρων και κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα όργωσε σχεδόν ολόκληρη την επαρχία της χώρας. Το γεγονός ότι ο Τύπος δημοσιεύει φωτογραφίες από το νεοναζιστικό παρελθόν του δεν φαίνεται να ενοχλεί πλέον κανέναν στην Αυστρία. Ο ίδιος πάντως απαντά: «Δεν ήμουν ποτέ και δεν είμαι νεοναζί».

Πηγές: Euronews, Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back