Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Εκδήλωση για την ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος

Εικόνα του άρθρου Εκδήλωση για την ημέρα μνήμης του ολοκαυτώματος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/01/2019, 19:54
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος διοργανώνουν την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, στις 20:30, στο Πνευματικό Κέντρο, η Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών, την Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων και το Ίδρυμα Ιωσήφ και Εσθήρ Γκανή.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου σήμερα στο διοικητήριο της Περιφέρειας ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Γιώργος Βίνης και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων, καθηγητής Μωυσής Ελισάφ, αναφέρθηκαν στη σημασία διατήρησης και διαχείρισης της μνήμης του Ολοκαυτώματος.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι μια από τις πληθυσμιακές ομάδες της πόλης μας ήταν οι Ρωμανιώτες Εβραίοι. Μια κοινότητα που έπαιξε μεγάλο ρόλο στα δρώμενα των Ιωαννίνων και της Ηπείρου. Εμείς μαζί με το Δήμο Ιωαννιτών και την τοπική ρωμανιώτικη κοινότητα τιμάμε αυτούς που στις 25 Μαρτίου 1943 τους φόρτωσαν σε καμιόνια και οι περισσότεροι από αυτούς δεν γύρισαν ποτέ πίσω. Έτσι οι ναζιστές έδειξαν τη θηριωδία και εγώ ευγνωμονώ το Θεό γιατί μπόρεσα και είδα αυτή τη θηριωδία στο στρατόπεδο του Άουσβιτς. Εκεί ο άνθρωπος γίνεται χειρότερος από ζώο» ανέφερε ο κ. Καχριμάνης. Από την πλευρά του, ο κ. Βίνης είπε ότι «μέσα από τις εκδηλώσεις σαν κι αυτή, είναι αναγκαία η υπόμνηση του τι έχει στοιχίσει στην ανθρωπότητα, ο ρατσισμός, το μίσος ή ο φόβος απέναντι σε κάθε τι διαφορετικό. Θέλω να ελπίζω ότι η ανάκληση της ιστορικής μνήμης βοηθάει να αντλήσουμε διδάγματα για το παρόν και το μέλλον. Κι αν μπορούμε να κάνουμε καλύτερο τον κόσμο μας».

Ο κ. Ελισάφ, από την πλευρά του, ευχαρίστησε την Περιφέρεια και τον Δήμο Ιωαννιτών. «Νομίζω ότι κάθε χρόνο πρέπει να αναλύονται διαφορετικές πτυχές αυτού του συγκλονιστικού γεγονότος, που τέμνει την ανθρώπινη ιστορία. Και αν έχει ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας αφού μέσα σε συνθήκες σύγχυσης, θυμού και κρίσης όχι μόνο οικονομικής, είναι δελεαστικός ο πειρασμός να αναζητήσουμε τον υπαίτιο στον άλλον, στον ξένο, στο διαφορετικό. Έχει ιδιαίτερη σημασία η πρωτοβουλία της γενικής γραμματέας Θρησκευμάτων του υπουργείου Παιδείας να συζητηθούν τα τραγικά γεγονότα εκείνης της εποχής στα σχολεία, ώστε να ενημερωθούν τα παιδιά μας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back