ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Είναι τα σχολεία έτοιμα;

Εικόνα του άρθρου Είναι τα σχολεία έτοιμα;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/08/2020, 01:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά από έναν μήνα, το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων επανήλθε στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής», όπου έχει μετακομίσει (όταν κάνει διά ζώσης συνεδριάσεις) τους τελευταίους μήνες λόγω των συνθηκών κορονοϊού.

Η συνεδρίαση έγινε με όλα τα απαραίτητα μέτρα, με τους δημοτικούς συμβούλους και τους δημοσιογράφους να φορούν μάσκα, με τα αντισηπτικά χεριών να είναι στη θέση τους και με τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού να κάνουν θερμομέτρηση στους εισερχόμενους στον χώρο.

Κι αυτή η συνεδρίαση δεν ήταν εύκολη, με το σώμα να αντιδικεί (ακόμα και επί προσωπικού), με τον δήμαρχο και με τους δημοτικούς συμβούλους να θέτουν πολλά και διαφορετικά ζητήματα και με τη συζήτηση να είναι χαοτική. Από τα πιο σημαντικά ζητήματα που τέθηκαν, στην τρίωρη προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, ήταν το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων. Και το ερώτημα ήταν καίριο: Πόσο έτοιμα είναι τα σχολεία να υποδεχθούν μαθητές και εκπαιδευτικούς βάσει των νέων συνθηκών;

Όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης –η καθεμία με τον τρόπο της και ανάλογα με την πολιτική της στάση- είχαν να πουν αρκετά, και κυρίως για το θέμα των σχολικών καθαριστριών. Ο Δήμος Ιωαννιτών «τρέχει» (μέχρι αύριο) τις διαδικασίες πρόσληψης 108 σχολικών καθαριστριών, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ αναγνώρισε αφενός μεν ότι η προκήρυξη για τις καθαρίστριες καθυστέρησε με ευθύνη της πολιτείας («άλλαξαν τρεις φορές τα κριτήρια μοριοδότησης –δεν είναι σώφρονα πολιτική λίγο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς» είπε) και αφετέρου ότι ο αριθμός των καθαριστριών δεν είναι επαρκής.

«Ο δήμαρχος δεν είναι κυβερνητικός εκπρόσωπος. Δεν απολογείται για τις όποιες ολιγωρίες ούτε καταγγέλλει. Δεν είναι αυτός ο ρόλος της δημοτικής αρχής... Εμείς υλοποιούμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης» είπε. Πρόσθεσε δε ότι το θέμα του ανεπαρκούς αριθμού των σχολικών καθαριστριών σε πανελλαδικό επίπεδο το έχει συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση και γι’ αυτό δίνονται λύσεις, όπως η υπερωριακή απασχόληση.

Όσον αφορά τα κτιριακά ζητήματα, ο κ. Ελισάφ ανέφερε ότι τα έργα επισκευής και αποκατάστασης των σχολικών κτιρίων προχωρούν και εκτίμησε ότι τουλάχιστον τα πιο σημαντικά από αυτά, θα είναι έτοιμα.

Από την τοποθέτησή του, δεν θα μπορούσε να λείψει και η αναφορά του στις πάνινες μάσκες η προμήθεια των οποίων θα γίνει μέσω της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Όπως είπε, ο υπουργός Εσωτερικών έχει καταθέσει ήδη το ανάλογο κονδύλιο. Σε περίπτωση που η προμήθεια των πάνινων μασκών (δύο για κάθε μαθητή) δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως, ο δήμαρχος ανέφερε ότι οι σχολικές επιτροπές έχουν μεριμνήσει να προμηθευτούν τις απλές μάσκες για την κάλυψη των αναγκών, όπως και τα αντισηπτικά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back