Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το εγχείρημα της πολιτιστικής διαδρομής

Εικόνα του άρθρου Το εγχείρημα της πολιτιστικής διαδρομής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/12/2016, 19:59
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η «πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου» είναι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου και το σωματείο «Διάζωμα». Ο προϋπολογισμός του μεγάλος: 39 εκατ. ευρώ (μέχρι πέρσι, ο προϋπολογισμός ήταν 37,2 εκατ. ευρώ).

Τα 22 εκατ. ευρώ θα διατεθούν μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» ενώ τα υπόλοιπα εκτιμάται ότι θα βρεθούν από άλλες χρηματοδοτικές πηγές, όπως από το Interreg. Ο μεγάλος στόχος της πολιτιστικής αυτής διαδρομής είναι η σύνδεσή της με τον τουρισμό και την τοπική οικονομία.

Το πιο ώριμο «κομμάτι» του όλου σχεδίου είναι οι επεμβάσεις στα πέντε αρχαία θέατρα που έχουν επιλεγεί: της Δωδώνης, της Νικόπολης, της Κασσώπης, των Γιτάνων και της Αμβρακίας, με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες να έχουν αναλάβει την υλοποίηση. Τον Αύγουστο του 2016, το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων πήρε το πράσινο φως για τις εργασίες αποκατάστασης, με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ. Σήμερα, ήρθε η σειρά ενός άλλου θεάτρου, της Νικόπολης. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ανακοίνωσε ότι το έργο αυτό εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα με 2,8 εκατ. ευρώ, με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τον Μάιο του 2020. Οι μελέτες, οι οποίες έχουν γίνει από την Εφορεία Αρχαιοτήτων αλλά και από το σωματείο «Διάζωμα», είναι ήδη εγκεκριμένες.

Για εργασίες αποκατάστασης στα πέντε αρχαία θέατρα θα «επενδυθούν» συνολικά 11 εκατ. ευρώ, με τα μισά σχεδόν να αφορούν το δεύτερο διάζωμα του αρχαίου θεάτρου της Δωδώνης.

Όσο για τα υπόλοιπα έργα που περιλαμβάνει το «πακέτο» της πολιτιστικής διαδρομής έχουμε και λέμε: Το μεγαλύτερο έργο σε προϋπολογισμό (πάνω από 15 εκατ. ευρώ) θα είναι η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης, με κατασκευή παρακαμπτηρίου δρόμου (και παράλληλη κατάργηση της εθνικής οδού που περνάει μέσα από τον χώρο).

Τα υπόλοιπα έργα είναι μικρά και σημαντικά, αν και μέχρι στιγμής όχι και τόσο περιγραφικά. Καταρχήν, γίνεται λόγος για σύμφωνα ποιότητας, τα οποία πρέπει να τηρούν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τόπους της πολιτιστικής διαδρομής, αλλά και για δράσεις όπως εκπαίδευση ξεναγών.

Όπως και να ‘χει, το μεγάλο στοίχημα αυτής της πολιτιστικής διαδρομής είναι να εμπλέξει και τους ανθρώπους που ζουν γύρω από αυτά, για να γίνει όντως μια «ζωντανή» διαδρομή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back