Η Ελλάδα έρχεται τρίτη με βαθμολογία 70,00, παρουσιάζοντας το υψηλότερο ποσοστό οδηγών που δεν φορούν ζώνη ασφαλείας (27,7%) μεταξύ όλων των χωρών που μελετήθηκαν και ένα σημαντικό ποσοστό 41,1% οδηγών που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα στο χέρι πίσω από το τιμόνι.
Τα παραπάνω αποτελούν ένα από τα βασικά συμπεράσματα μιας νέας μελέτης της ελβετικής εταιρείας πώλησης διοδίων, Vignetteswitzerland.com, η οποία ανέλυσε έξι βασικές μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών θανάτων από τροχαία ατυχήματα, της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ, της υπερβολικής ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους, της οδήγησης σε κατάσταση υπνηλίας, της χρήσης τηλεφώνου κατά την οδήγηση και της μη χρήσης ζώνης ασφαλείας.
Πηγή: Vignetteswitzerland.com
Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από τις επίσημες στατιστικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα και την ηλεκτρονική έρευνα στάσεων των χρηστών του οδικού δικτύου (ESRA) του Ινστιτούτου Vias.
Η Λετονία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ως η ευρωπαϊκή χώρα με τους πιο απερίσκεπτους οδηγούς, συγκεντρώνοντας 75,83 στα 100 στην κλίμακα απερισκεψίας.
Από κοντά ακολουθούν η Αυστρία και η Ελλάδα, με βαθμολογίες απερισκεψίας 73,33 και 70,00 αντίστοιχα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το ασφαλέστερο οδηγικό κράτος της Ευρώπης με εξαιρετικά χαμηλή βαθμολογία αμέλειας, μόλις 10,00 στα 100.
Όπως σχολιάζει ο Mattijs Wijnmalen, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι σε χώρες όπως το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία -έθνη γνωστά για το υψηλό βιοτικό τους επίπεδο και τις υποδομές τους- βλέπουμε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά συγκεκριμένων επικίνδυνων συμπεριφορών. Στο Λουξεμβούργο, σχεδόν 4 στους 10 οδηγούς παραδέχονται ότι οδηγούν μετά από κατανάλωση αλκοόλ, ενώ στη Φινλανδία, σχεδόν οι μισοί από όλους τους οδηγούς χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα στο χέρι πίσω από το τιμόνι».
Πηγή: vignetteswitzerland.com