Ντοτη3 drosia piso deh nea piso
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

EE: Τουλάχιστον 239.000 θάνατοι αποδίδονται στη ρύπανση από μικροσωματίδια

Εικόνα του άρθρου EE: Τουλάχιστον 239.000 θάνατοι αποδίδονται στη ρύπανση από μικροσωματίδια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/12/2024, 17:45
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Λίγο λιγότεροι από 240.000 θάνατοι ετησίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να αποδοθούν στην έκθεση σε μικροσωματίδια, έναν βασικό ατμοσφαιρικό ρύπο, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση επιπτώσεων της ποιότητας του αέρα στην υγεία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) που δημοσιεύθηκε σήμερα, καθώς τίθενται σε ισχύ οι νέοι κανόνες της ΕΕ. 

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν επίσης, για άλλη μια φορά, ότι οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να εκτίθενται σε συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων σημαντικά υψηλότερες από τα συνιστώμενα επίπεδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). 

Σε χωριστή αξιολόγηση διαπιστώθηκε επίσης ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των οικοσυστημάτων της Ευρώπης εκτίθενται σε επιβλαβή επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Μεταξύ του 2005 και του 2022, ο αριθμός των θανάτων στην ΕΕ που οφείλονται σε λεπτά σωματίδια ή PM2,5 μειώθηκε κατά 45%, παραμένοντας σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου μείωσης κατά 55% που περιγράφεται στο σχέδιο δράσης της ΕΕ για μηδενική ρύπανση μέχρι το 2030.

Η αναθεωρημένη οδηγία για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, η οποία τέθηκε σε ισχύ σήμερα, φέρνει τις τιμές των ορίων ποιότητας του αέρα της ΕΕ πιο κοντά στα πρότυπα του ΠΟΥ, υποστηρίζοντας την περαιτέρω μείωση των επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία τα επόμενα χρόνια. 

Παρόλα αυτά, η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να αποτελεί τον κορυφαίο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία των Ευρωπαίων (ακολουθούμενη από άλλους παράγοντες όπως η έκθεση σε θόρυβο, χημικές ουσίες και οι αυξανόμενες επιπτώσεις των κλιματικών κυμάτων καύσωνα στην υγεία), προκαλώντας χρόνιες ασθένειες και αποδιδόμενους θανάτους, ιδίως στις πόλεις και τις αστικές περιοχές.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΕΟΠ, τουλάχιστον 239.000 θάνατοι στην ΕΕ το 2022 αποδίδονται στην έκθεση στη ρύπανση από μικροσωματίδια (PM2.5) πάνω από τη συνιστώμενη από τον ΠΟΥ συγκέντρωση των 5 μg/m3. 70.000 θάνατοι αποδίδονται στην έκθεση στη ρύπανση του όζοντος (Ο3) και 48.000 θάνατοι στην έκθεση στη ρύπανση από διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2).

Εκτός από τους πρόωρους θανάτους, οι επιπτώσεις από τη διαβίωση με ασθένειες που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι σημαντικές. Είναι ζωτικής σημασίας οι επιπτώσεις αυτές να λαμβάνονται υπόψη κατά την αξιολόγηση της συνολικής επιβάρυνσης της υγείας από την ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και των οφελών που θα προκύψουν από καθαρότερο αέρα στην Ευρώπη, αναφέρει η ενημέρωση του ΕΟΠ.

Παρά τις προκλήσεις στη μείωση της έκθεσής μας στους ατμοσφαιρικούς ρύπους, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν μια τάση βελτίωσης των εκτιμώμενων επιπτώσεων στην υγεία που προκαλεί η μακροχρόνια έκθεση σε τρεις βασικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους (λεπτά σωματίδια, διοξείδιο του αζώτου και όζον), σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΠ «Harm to human health from air pollution in Europe: burden of disease status 2024».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
prolamvano