Οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε γενικές γραμμές τη Δευτέρα να δώσουν προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις για την άρση των δασμών που επέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ταυτόχρονα στέλνουν μήνυμα ετοιμότητας για αντεπίθεση.
Οι υπουργοί Εμπορίου συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα για να συζητήσουν την απάντηση της ΕΕ, καθώς και τις σχέσεις με την Κίνα. Πολλοί δήλωσαν ότι η προτεραιότητα είναι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις και να αποτραπεί ένας άμεσος εμπορικός πόλεμος.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί ένα σύμφωνο «μηδέν προς μηδέν» δασμών για τα βιομηχανικά αγαθά.
Οι συνομιλίες με την Ουάσινγκτον μέχρι σήμερα έχουν αποδειχθεί δύσκολες. Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφτσοβιτς (φωτογραφία) χαρακτήρισε τη δίωρη ανταλλαγή απόψεων με τους Αμερικανούς ομολόγους του την Παρασκευή ως «ειλικρινή», καθώς τους είπε ότι οι δασμοί τους ήταν «επιζήμιοι, αδικαιολόγητοι».
Η ΕΕ είναι πιθανό να εγκρίνει αυτή την εβδομάδα ένα πρώτο πακέτο αντιμέτρων για εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας έως και 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως απάντηση στους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου του Τραμπ και όχι στις ευρύτερες αμοιβαίες εισφορές.
Το μπλοκ των 27 χωρών αναμένεται να καταρτίσει μια μεγαλύτερη δέσμη αντιμέτρων έως τα τέλη Απριλίου, ως απάντηση στα αμερικανικά αυτοκίνητα και τους «αμοιβαίους» δασμούς.
Ωστόσο, σε έναν πόλεμο δασμών στα αγαθά, οι Βρυξέλλες έχουν λιγότερα να προϊόντα να στοχεύσουν από την Ουάσινγκτον, δεδομένου ότι οι εισαγωγές αγαθών των ΗΠΑ στην ΕΕ ανέρχονται σε 334 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, έναντι 532 δισεκατομμυρίων ευρώ εξαγωγών της ΕΕ.
Φωτογραφία: European Union