Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εξερευνώντας τον Αώο

Εικόνα του άρθρου Εξερευνώντας τον Αώο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/09/2021, 11:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Aπό τις 24 έως τις 26 Σεπτεμβρίου, άνθρωποι από όλο τον κόσμο θα επισκεφτούν και θα εξερευνήσουν τα ποτάμια της περιοχής τους, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Home River Bioblitz.

Στην Ελλάδα, για δεύτερη χρονιά,  το Home River Bioblitz, με συντονιστή τον Δημήτρη Παπαγεωργίου, θα γίνει στις όχθες του ποταμού Αώου με τη συνεργασία και της οργάνωσης «Πίνδος Περιβαλλοντική». Τόπος συνάντησης των συμμετεχόντων είναι η Βωβούσα.

Ένα BioBlitz είναι μια διοργάνωση που βασίζεται στην επιστήμη των πολιτών, μια προσπάθεια συλλογής δεδομένων για την επιστημονική κοινότητα από απλούς πολίτες.

Οι συμμετέχοντες θα φωτογραφίσουν με το κινητό τους τηλέφωνο όσα είδη δουν σε μια οριοθετημένη περιοχή και θα τις ανεβάσουν στην εφαρμογή της online κοινότητας του iNaturalist. Στη συνέχεια, οι βιολόγοι του iNaturalist, θα αναγνωρίσουν τα είδη που φωτογραφήθηκαν.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση,  «Πίνδος Περιβαλλοντική» μέσω και του BioBlitz «επιδιώκει να αναδείξει τη βιοποικιλότητα του ποταμού Αώου και τη σημασία της. Ο Αώος είναι ένα ποτάμι ελεύθερης ροής (με εξαίρεση το φράγμα στις πηγές του Αώου) που πρέπει να παραμείνει ελεύθερο και να αντισταθεί στους διάφορους, κατά καιρούς, σχεδιασμούς για εγκατάσταση μικρών και μεγάλων υδροηλεκτρικών έργων. Σημαντικό ρόλο στην όλη προσπάθεια έχει και η συμμετοχή των πολιτών».

Η εξόρμηση στις όχθες του Αώου θα συνοδευτεί και από παρουσιάσεις και προβολές στον χώρο του καταφυγίου της Βωβούσας το απόγευμα της 25ης Σεπτεμβρίου.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back