Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δύο συμφωνίες με πολλές προσδοκίες

Εικόνα του άρθρου Δύο συμφωνίες με πολλές προσδοκίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/06/2021, 16:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε ελαφρώς… τουριστικό κλίμα, την παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος και κάτω από την Αστράκα και με φόντο τον Βίκο, η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ανακοίνωσαν δύο συμφωνίες, διϋπουργικές, οι οποίες εμπλέκουν αρκετούς φορείς, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Μια για τον οικοτουρισμό και μια για τα γεωπάρκα.

Κεντρική θέση θα έχει ο νεοσύστατος Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής-ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος είναι αυτός που θα εφαρμόσει την πολιτική του υπουργείου για τις προστατευόμενες περιοχές όλης της χώρας.

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ θα διαχειριστεί και ένα μεγάλο ποσό, περί τα 100 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Υπουργείο Τουρισμού και Υπουργείο Περιβάλλοντος ενώνουμε δυνάμεις για τον τουρισμό» είπε ο κ. Αμυράς, θέτοντας το στόχο «να προστατέψουμε το περιβάλλον και να ανοίξουμε θέσεις εργασίας με σεβασμό στο περιβάλλον».

Σχετικά με το μνημόνιο συνεργασίας, τόνισε ότι «τρεις δυνάμεις ενώνονται, βρίσκουν χρηματοδότηση ώστε να προστατευτούν, να αναδειχθούν και να λάβουν δυναμική ανάπτυξη».

Παρουσίασε και κάποιες ακόμα δράσεις, όπως οι «πόλεις του ψαριού» στην Ήπειρο και συμπλήρωσε ακόμα ότι προβλέπονται ποσά για την ανάδειξη των μονοπατιών (μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης).

Η κα Ζαχαράκη χαρακτήρισε την Ελλάδα «ένα από τα 5 πιο δημοφιλή προϊόντα στον κόσμο» (sic), σε μια άστοχη ατάκα της. «Μπορεί να έχουμε μια παγκόσμια μέρα (σ.σ. Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος) που μας παρακινεί-ουσιαστικά μας συγκινεί με αυτό το τοπίο που έχουμε δίπλα, που φέρνει συγκίνηση αυτό το προϊόν που λέγεται Ελλάδα, το οποίο μην ξεχνάμε ότι είναι ένα από τα πέντε πιο δημοφιλή προϊόντα στον κόσμο» είπε (upd 5/6/21, 16.00).

Εκθείασε μεταξύ άλλων τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, λέγοντας ότι «μαθαίνουμε μέσα από το λόγο του» και τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων για τις προσπάθειές τους. Είχε επίσης έναν καλό λόγο για τους βουλευτές της ΝΔ στα Γιάννενα και φυσικά, για τον πρωθυπουργό…

Σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό έχει η διαΝΕΟσις. Αν θυμίζει κάτι, πρόκειται για τον ερευνητικό οργανισμό στον οποίο διετέλεσε διευθυντής ο σημερινός υπουργός Ψηφιακής Διευκυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η κα Ζαχαράκη προανήγγειλε επίσης επιμορφωτικά προγράμματα για θεματικές ενότητες του τουρισμού, χρηματοδοτούμενα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, για 20.000 ανέργους και εποχικά εργαζόμενους. Οι πρώτοι 5.000 θα ξεκινήσουν, σύμφωνα με την υπουργό, από το τέλος του 2021.

Επίσης, προανήγγειλε οργανισμό για τη γαστρονομία και το κρασί.

Από τους παρακαθήμενους, ο πιο εκτενής ήταν (ως συνήθως), ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης. Ανταπέδωσε τις αβροφροσύνες στον κ. Αμυρά, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι διέγνωσε «φρέσκο λόγο που δίνει ελπίδα» σε αυτόν και έκανε μια αναδρομή για τα γεωπάρκα, τα καταφύγια, το ρόλο των δασαρχείων στην αδειοδότηση δρόμων (με αιχμές…), την αδειοδότηση μιας «μικρής μαρίνας στον Αμβρακικό» (με έκκληση για συνεργασία), κ.α.

Σε ό,τι αφορά τα αιολικά πάρκα, ο κ. Καχριμάνης ευχαρίστησε την (παρευρισκόμενη) γενική γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, για το γεγονός ότι σταμάτησε η διαδικασία για το Περιστέρι. Είπε χαρακτηριστικά ότι «κάνουν φωτοκόπις (sic) στις μελέτες, το λέω επίτηδες έτσι. Εσείς, σηκώνετε το τηλέφωνο, ακούτε σε αυτά τα πράγματα. Ούτε καν τους ιδιοκτήτες δεν είχαν ρωτήσει. Θέλουμε τις ΑΠΕ, αλλά όχι εκεί που δεν κάνει».

Οι γενικοί γραμματείς Κώστας Αραβώσης (Φυσικών Πόρων) και η κα Σδούκου, είπαν κατά σειρά:

Κ. Αραβώσης

Η συνεισφορά του ατόμου είναι πολύτιμη για να πετύχουμε συλλογικά την προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση-θα ξεκαθαριστεί το τοπίο για το τι είναι δάσος και τι δεν είναι. Θέλουμε να προστατέψουμε απόλυτα το δάσος, αλλά και να μπορεί ο πολίτης να διαχειριστεί την περιουσία του.

Αλ. Σδούκου

Είναι ένα βήμα που πρέπει να κάνει η χώρα για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Δεν έχει μπει στο πετσί μας η έννοια και εδώ έρχεται η εκπαίδευση και η κουλτούρα και να εμπεδωθεί η έννοια. Οφείλουμε να έχουμε ατομική ευθύνη. Μέχρι να πετύχουμε την κλιματική ουδετερότητα, έχουμε πολύ δρόμο να διασχίσουμε. Η μονοκαλλιέργεια λιγνίτη δεν είναι παραγωγικό και βιώσιμο, ήρθε η ώρα να περάσουμε σε πιο βιώσιμο μοντέλο.

Η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ Μαρία Παπαδοπούλου, αναφέρθηκε στις δύο δράσεις και τόνισε ότι  «ο νόμος έχει σκοπό να δώσει μια υλιστική διάσταση διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και της κλιματικής αλλαγής». Είπε ακόμα ότι σχετικά με την κλιματική ουδετερότητα, είναι στα σκαριά η νομική εναρμόνιση, όπου ο ΟΦΥΠΕΚΑ θα συνδράμει. Ευχαρίστησε τέλος τη διαΝΕΟσις που θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη για οικοτουρισμό.

Τέλος, χαιρέτισαν ο βουλευτής της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος ανέτρεξε στο 2005, επί υφυπουργίας του, στον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκαν οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών και ειδικότερα, το πάρκο Βόρειας Πίνδου, λέγοντας ότι «ήμασταν πολύ λίγοι όσοι πιστεύαμε ότι πρέπει να γίνει η οριοθέτηση και η στελέχωση των φορέων», καθώς και η βουλευτής της ΝΔ Μαρία Κεφάλα, η οποία αναφέρθηκε στα προγράμματα για τον τουρισμό κυρίως και τέλος, ο δήμαρχος Ζαγορίου, Γιώργος Σουκουβέλος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back