Oikonomou pisoi

Δύο επιγραφές, δύο κτίρια

Εικόνα του άρθρου Δύο επιγραφές, δύο κτίρια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/11/2020, 11:09

Δύο επιτοίχιες επιγραφές σε δύο κτίρια της πόλης έρχονται να  υπενθυμίσουν μια σημαντική ιστορική περίοδο, την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων, και πιο συγκεκριμένα να αποτυπώσουν τις μέρες παραμονής του διαδόχου Κωνσταντίνου και επικεφαλής του Ελληνικού Στρατού, γνωστού και ως Στρατηλάτη ή Ελευθερωτή.

Τον Κωνσταντίνο τον Ελευθερωτή, τα Γιάννενα τον υποδέχτηκαν με θριαμβευτικό τρόπο. Μία από τις πρώτες ενέργειες του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν να δώσει το όνομά του στην τότε κεντρική πλατεία  της πόλης, στην πλατεία μπροστά από το Ρολόι. Με τον Εθνικό Διχασμό, ο Κωνσταντίνος, όντας πια βασιλιάς, «απομακρύνθηκε», και η πλατεία έγινε πλατεία Εθνικής Αμύνης. «Επέστρεψε» το 1935 μετά το αποτυχημένο κίνημα της 1ης Μαρτίου και οριστικά «έφυγε» το 1986 (την ίδια περίοδο «αποχώρησαν» από τα οδωνύμια της πόλης και όλα τα βασιλικά ονόματα).

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή εδώ:

Πίσω στο 1913, ο διάδοχος Κωνσταντίνος μετά την είσοδό του, παρέμεινε στην ελεύθερη πόλη για κάποιες μέρες. Τον συνόδευαν μέλη της βασιλικής οικογένειας. Η παραμονή του στα Γιάννενα συνέπεσε με τη δολοφονία του πατέρα του, του βασιλιά Γεωργίου Α’, στις 5 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη.


H επιγραφή (σε αρκετά ψηλό σημείο) στο αρχοντικό Μίσιου


«Εις την οικίαν ταύτην όπου διέμενον οι βασιλικοί πρίγκιπες της Ελλάδος ανήγγελον το θλιβερόν άγγελμα της δολοφονίας του Βασιλέως Γεωργίου Α’» αναγράφεται στην επιτοίχια επιγραφή, που είναι τοποθετημένη στο αρχοντικό Μίσιου, στην οδό Ασωπίου. Το αρχοντικό αυτό, το οποίο σήμερα στεγάζει την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, ανήκε σε μια από τις πιο σημαντικές και πιο παλιές οικογένειες της Ηπείρου: στην οικογένεια των Μισιαίων. Σε αυτό, κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, φιλοξενήθηκαν πολλά επίσημα πρόσωπα: από τους βασιλείς μέχρι τον Ελευθέριο Βενιζέλο.


Η επιγραφή στην οικία Λάππα

Λίγα μέτρα πιο κάτω από το αρχοντικό αυτό, κοντά στη Ζωσιμαία Σχολή, βρισκόταν άλλη μια οικία, του Χρ. Σακελλάριου. Εκεί ο Κωνσταντίνος ανακηρύχθηκε βασιλιάς. «Εις τον έναντι χώρον και εις την κατεδαφισθείσαν οικίαν Α. Σακελλάριου ανεκηρύχθη την 5-3-1913 βασιλεύς των Ελλήνων Κωνσταντίνος ο ΙΒ’» όπως καταγράφεται στην επιγραφή η οποία τοποθετήθηκε σε άλλη οικία, την οικία Λάππα, στη συμβολή των οδών Δαγκλή και Τσιριγώτη, μετά την κατεδάφιση της οικίας Σακελλάριου. 

Παραμένει άγνωστο πότε και από ποιον τοποθετήθηκαν οι επιτοίχιες επιγραφές. Το πιο πιθανό είναι η τοποθέτησή τους να έγινε κατά τη δεκαετία του ’50.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back