Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δύο δομές που αλλάζουν…

Εικόνα του άρθρου Δύο δομές που αλλάζουν…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/09/2020, 21:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων θα μετατρέψει το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου, για ένα χρονικό διάστημα, τις μονάδες προστασίας παιδιού που βρίσκονται σε Κόνιτσα και Πωγωνιανή και στις οποίες δεν φιλοξενούνται προς το παρόν παιδιά.

Η προηγούμενη διοίκηση του Κέντρου είχε προχωρήσει πέρσι τον Σεπτέμβριο σε υπογραφή σχετικής προγραμματικής σύμβασης με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.), την οποία  συνεχίζει και η νυν διοίκηση με πρόεδρο τη Μαρία Τσολάκη. Ήδη, ο Δ.Ο.Μ. υλοποιεί αυτό τον καιρό εργασίες για την αποκατάσταση, την αναβάθμιση και τη διαμόρφωση των δύο δημόσιων κτιριακών εγκαταστάσεων. Μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, εκτιμάται ότι τα κτίρια θα είναι έτοιμα.

Το επόμενο βήμα είναι η συνεργασία του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου με οργανισμούς που θα αναλάβουν τη λειτουργία των δομών ως δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων μέσω του υπουργείου Μετανάστευσης.

Ωστόσο, η Πωγωνιανή διατηρεί τις έντονες επιφυλάξεις της και θέτει τους δικούς της όρους με επίμονο τρόπο. Το τοπικό συμβούλιο Πωγωνιανής αποφάσισε να παρέμβει σε κυβερνητικό επίπεδο και να στείλει υπόμνημα στον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη. Το υπόμνημα αυτό το κατέθεσε μέσω της διαδικασίας της αναφοράς στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης.

Το τοπικό συμβούλιο Πωγωνιανής (το οποίο, στην αρχή του υπομνήματος, αναφέρει ότι «το ακριτικό χωριό παλεύει να κρατήσει ζωντανό το ελληνικό στοιχείο») είναι σαφές: Ότι η Πωγωνιανή θα δεχθεί πρόσφυγες και μετανάστες στην περιοχή, μόνο αν πρόκειται για παιδιά 6 έως 12 ετών. Ως εναλλακτική λύση, προτείνει την εγκατάσταση μονογονεϊκών οικογενειών με ανήλικα τέκνα, κάνοντας τη διευκρίνιση «μητέρες με ανήλικα παιδιά). Στο υπόμνημα, το τοπικό συμβούλιο επικαλείται και τη διαβεβαίωση εκ μέρους της προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Μαρίας Τσολάκη για φιλοξενία παιδιών κάτω των 12 ετών.  

Ο κ. Καλογιάννης έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μετανάστευσης Γιώργου Κουμουτσάκου. Από την απάντηση προκύπτει καταρχάς ότι η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων «βρίσκεται σε επικοινωνία με εκπρόσωπο του Τοπικού Συμβουλίου με σκοπό την καλύτερη δυνατή λύση τόσο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας όσο και για την εξυπηρέτηση του βέλτιστου συμφέροντος των πολιτών».

Ο κ. Κουμουτσάκος ξεκαθαρίζει δε ότι οι αρμόδιες αρχές που καθορίζουν τα δημογραφικά χαρακτηριστικά σχετικά με τη λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας είναι αφενός μεν η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και αφετέρου η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης που αξιολογεί τις προτάσεις χρηματοδότησης δομών φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.

Ενδιαφέρον έχουν και κάποια στοιχεία που παραθέτει ο κ. Κουμουτσάκος στην απάντησή του προς τον κ. Καλογιάννη. Σύμφωνα με τα στατιστικά του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 4.417 ασυνόδευτοι ανήλικοι διαβιούν στη χώρα εκ των οποίων μόλις το 7,9% είναι κάτω των 14 ετών, ενώ υψηλός είναι ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων που διαβεί σε άτυπες/επισφαλείς συνθήκες. «Ως εκ τούτου θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την ενίσχυση του δυναμικού των θέσεων φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων»…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back