Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 10-06-2020, 14:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το συναυλιακό καλοκαίρι του Δήμου Ιωαννιτών (του Πνευματικού Κέντρου για την ακρίβεια), δεν θα είναι φαντασμαγορικό, κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο, ελέω συνθηκών.

Θα υπάρχει όμως και θα έχει αρκετά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Η πρόεδρος του Πνευματικού Ελένη Ακονίδου, παρουσίασε εν τάχει το καλοκαιρινό σχέδιο, ψήγματα του οποίου έχουν ήδη ανακοινωθεί. «Το πρόγραμμα δεν είναι αυτό που σχεδιάσαμε αρχικά, αλλά δεν είναι και ο ‘φτωχός συγγενής’» είπε η κα Ακονίδου, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι ένα δίδαγμα του διαστήματος καραντίνας, είναι ότι «οι τέχνες δεν είναι μια περιττή απόλαυση», καθώς επίσης και ότι οι πρωτοβουλίες μέσω ίντερνετ κάλυψαν μια σχετική ανάγκη, έδωσαν ιδέες, αλλά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη δια ζώσης εμπειρία μιας πολιτιστικής εκδήλωσης.  

Καταρχάς, το πρόγραμμα θα έχει θερινό σινεμά. Ήδη, έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα που έχει πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις, με καλή ισορροπία ανάμεσα στο «σινεφίλ» και το «εμπορικό». Ο υπεύθυνος του προγράμματος, Χρήστος Παπαδόπουλος, είπε ότι είναι μεν μια επιλογή για κάτι «πιο αναγνωρίσιμο», αλλά θα αναδείξει και ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου που είναι σχετικά άγνωστες.

Ο Γιώργος Γάκης παρουσίασε το συναυλιακό πρόγραμμα, για τις 21 και 22 Ιουλίου. Για να ικανοποιηθεί και η «έκτακτη συνθήκη», οι συναυλίες θα γίνουν είτε στα καραβάκια, στη λίμνη, είτε στην νταλίκα που θα περνάει από δρόμους της πόλης, είτε σε drive in συναυλία, στο πάρκινγκ των σφαγείων.

Στην κορύφωση του φετινού ροκ καλοκαιρινού προγράμματος θα παίξουν οι Schizodolls, η μπάντα με βάση τα Γιάννενα που έχει έναν πολύ καλό φετινό δίσκο, ο Στούαρτ Κρέιγκ και η μπάντα του, από το Σέφιλντ και τέλος, ο Ρόνι Ρομέρο, ο Χιλιανός τραγουδιστής που επέλεξε ο ιδιοφυής και εγωπαθής Ρίτσι Μπλάκμορ, για τους Rainbow (και παράλληλα, παίζει και με τον έτερομεγαλοφυή κιθαρίστα Άντζ Βάντεμπεργκ). Αυτά, θα γίνουν στις 22 του μήνα, από τις 21.00, στο πάρκινγκ των σφαγείων, με τον κόσμο να παρακολουθεί από τα αυτοκίνητά του.

Στην κινητή μουσική σκηνή θα εμφανιστούν στις 21/7 ο Γιώργος Γάκης και οι Troublemakers με τον Μπάμπη Σαγανά να επιστρέφει στην πόλη και στη lead κιθάρα για το live, ενώ στα καραβάκια, στο μεν ένα oi ΜΚ’s και η Στέλλα Τζοβάρα ή Stella J. Lavender, στο δε άλλο οι Blues People και οι Dead or Alive, ένα εγχώριο Bon Jovi Tribute.

Τη δεύτερη μέρα (22/7) στην νταλίκα θα ανέβουν οι Luckies και στα καραβάκια, στο μεν ένα οι Daffodils και οι Felony Case, στο δε δεύτερο οι Αυτόπτες Μάρτυρες και οι InΣοmnia.

Οι γιαννιώτικες μπάντες θα πάρουν μέρος αφιλοκερδώς, όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου. Εδώ, υπάρχει ένα ζήτημα, καθώς έχει αναπτυχθεί ήδη η κίνηση support art workers με κύριο ερώτημα «τι θα γίνει το φετινό καλοκαίρι» και πώς θα επιζήσουν οι επαγγελματίες καλλιτέχνες χωρίς τη συνηθισμένη πληθώρα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων. Από τη μια, θα περίμενε κανείς μια συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών στην οικονομική στήριξη του χώρου, από την άλλη, μπορεί να μοιάζει κάπως απρόσμενη η προσφορά  των καλλιτεχνών. Προφανώς, ισχύει και το «περί ορέξεως» σε αυτή την περίπτωση, εφόσον όλοι είναι σύμφωνοι…

 Οι εκδηλώσεις δεν θα είναι μόνο αυτές. Η κα Ακονίδου ανακοίνωσε επιγραμματικά τις συμμετοχές της Καλλιόπης Βέττα, σε αφιέρωμα στον Λόρκα, με το συγκρότημα Κάγια Σεκρέτα, αλλά και του Τάσου Νούσια, του γιαννιώτη ηθοποιού, στην παραγωγή του ιδρύματος «Μ. Κακογιάννης» «Ριχάρδος Β ́-Το Ρέκβιεμ ενός Βασιλιά» σε σκηνοθεσία Μαρλένε Καμίνσκυ.

Επίσης, το Πνευματικό Κέντρο ετοιμάζει δύο μουσικά διήμερα στις αντίστοιχες πανσελήνους Ιουλίου και Αυγούστου με τις ορχήστρες των τμημάτων του Πνευματικού Κέντρου (συμφωνική, φιλαρμονική, μικρά σύνολα, λαϊκή), τόσο στο κέντρο, όσο και στις δημοτικές ενότητες. Θα συμμετέχουν καλλιτέχνες όπως ο Βασιλης Γισδάκης και ο Μανόλης Γεωργοστάθης, η Ιωάννα Φόρτη, η Δέσποινα Στεφανίδου η την Ειρήνη Δόβα, ο Αχιλλέας Φρέστας, η Γεωργία Αναστάση, ο Λευτέρης Καραγιάννης, καθώς και η πρώην διευθύντρια του Πνευματικού Κέντρου Μαρία Στρατσάνη και ο δήμαρχος, Μωυσής Ελισάφ.

Τέλος, ο Δήμος Αβδελιώδης θα παρουσιάσει τις «Ικέτιδες». Αναλυτικό πρόγραμμα με ώρες, τόπους και ημερομηνίες, θα ανακοινωθεί προσεχώς.

ComCom
200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα