Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διορθώσεις στο Ε9 με έκπτωση 50% στο πρόστιμο

Εικόνα του άρθρου Διορθώσεις στο Ε9 με έκπτωση 50% στο πρόστιμο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/08/2016, 15:10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέσσερις μήνες περιθώριο, έως 30 Νοεμβρίου 2016, δίνει το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προκειμένου να γίνουν διορθώσεις στο Ε9 με πρόστιμο 50 ευρώ αντί 100 ευρώ που προβλέπει η  νομοθεσία.

Μετά την υποχώρηση στην συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια, που θα εκτόξευαν τον φόρο στα ύψη για χιλιάδες ιδιοκτήτες, στο υπουργείο διαπιστώθηκε σωρεία λαθών στη διατύπωση των περιουσιακών στοιχείων στο έντυπο  Ε9, τα οποία εάν δεν διορθωθούν,  θα κοστίσουν ακριβά στους ιδιοκτήτες.

Αν και ο συμπληρωματικός φόρος για τα αγροτεμάχια δεν θα ισχύσει για εφέτος, ο κίνδυνος για εκκαθαριστικά με φουσκωμένους φόρους, λόγω λαθών, είναι ορατός. Και αυτό γιατί τα συνηθέστερα λάθη   εντοπίζονται στη δήλωση των στοιχείων για τα αγροτεμάχια αλλά και τα αστικά ακίνητα.

Στον κατάλογο των συνηθέστερων λαθών ξεχωρίζουν:

  1. Η δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων. Σε αυτές τι περιπτώσεις, ο χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με το φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης.
  2. Η δήλωση ακινήτων στα οποία υπάρχει επικαρπωτής. Θα πρέπει να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή, καθώς από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο. Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο.
  3. Η καταγραφή της επιφάνειας, της ηλικίας του ακινήτου (ως έτος κατασκευής δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομής αδείας) και του ορόφου είναι πολύ συνηθισμένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για μεζονέτες, ως όροφος δηλώνεται ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.

Οι διορθώσεις των λαθών στο Ε9 θα πρέπει να γίνουν από τους φορολογούμενους αυτοπροσώπως στην εφορία τους.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back