Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Διοικητικά Δικαστήρια: Έως και εφτά χρόνια η εκδίκαση αγωγής

Εικόνα του άρθρου Διοικητικά Δικαστήρια: Έως και εφτά χρόνια η εκδίκαση αγωγής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/02/2017, 20:24
ΕΛΛΑΔΑ

Την πρώτη θέση στις καθυστερήσεις στις δίκες, μεταξύ των 26 χωρών της Ευρώπης, κατέχει η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών (ΕΔΔ) Ειρήνη Γιανναδάκη κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης.

Σύμφωνα με την κα Γανναδάκη «μια αγωγή που κατατίθεται σήμερα εκδικάζεται μετά από 7 χρόνια γιατί εξαιτίας του κατά προτίμηση προσδιορισμού των φορολογικών υποθέσεων λόγω μνημονιακής υποχρέωσης ο προσδιορισμός των αγωγών αποζημίωσης έμεινε πίσω.

Στα Διοικητικά Δικαστήρια εκκρεμούν σήμερα 288.229 υποθέσεις από τις οποίες 245.795 εκκρεμούν στα Πρωτοδικεία και 42.434 στα Εφετεία.

Από αυτές το σύνολο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων που κατά κανόνα προκαλούν το ενδιαφέρουν είναι 58.082, ενώ οι εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν άλλα αντικείμενα είναι 230.147.

Μόνο τα τελευταία χρόνια ψηφίστηκαν, 38 νόμοι για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε, αφού οι όποιες δικονομικές ρυθμίσεις δεν πλήττουν την ρίζα του προβλήματος».


«ΑΝΑΒΑΛΟΣΗΜΟ»

Η πρόεδρος της ΕΔΔ αναφερόμενη στο νέο παράβολο που επιβλήθηκε στις περιπτώσεις αναβολής εκδίκασης των υποθέσεων («αναβολόσημο») ανέφερε: «Θεσμοθετήθηκε και η καταβολή παραβόλου όταν το δικαστήριο κρίνει νόμιμο το αίτημα χορήγησης αναβολής, διάταξη που εξυπηρετεί ταμειακές ανάγκες του ΤΑΧΔΙΚ και όχι τον σκοπό του νόμου, δηλαδή την επιτάχυνση εκδίκασης των υποθέσεων, ενώ παραβλέπεται το γεγονός ότι η εκδίκαση των υποθέσεων αναβάλλεται σε ποσοστά που φθάνουν το 60 και 70% επειδή η διοίκηση δεν προσκομίζει τον φάκελο της υπόθεσης και τις απόψεις της».

Ακόμη, η κυρία Γιανναδάκη αναφέρθηκε στο συνεχώς αυξανόμενο κόστος των δικών που την καθιστούν συνεχώς και περισσότερο μη προσιτή στους πολίτες, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «στο όνομα της επιτάχυνσης αλλά και κάλυψης ταμειακών αναγκών του κράτους περιορίζεται διαρκώς το δικαίωμα του για δικαστική προστασία. Γιατί το συνεχώς αυξανόμενο κόστος της δίκης σε συνδυασμό με την καθυστέρηση εκδίκασης των υποθέσεων είναι παράγοντες αποτρεπτικοί για να προσφύγει κανείς στη Δικαιοσύνη».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back