Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 9-08-2019, 06:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο ένας μήνας διακυβέρνησης της ΝΔ συμπίπτει με το μαζικό «ξήλωμα» νόμων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσά τους είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου ο νόμος Γαβρόγλου για τα πανεπιστήμια και η ρύθμιση για τη δημιουργία διετών προγραμμάτων σπουδών, για αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων.

Η προηγούμενη κυβέρνηση διατεινόταν ότι υπήρχε ετοιμότητα για τη λειτουργία τους από Σεπτέμβριο. Η σημερινή τα κατάργησε χωρίς να αρνείται ότι το κάνει «στο όνομα της αγοράς».

Μια σχετική «μάχη» δόθηκε στη Βουλή, όπου η πρώην υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «η κυβέρνηση αφαιρεί τη δυνατότητα από χιλιάδες αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων να φοιτήσουν δωρεάν σε σύγχρονες ειδικότητες και αντικείμενα σπουδών, στερεί από τα ιδρύματα χρηματοδότηση και ανθρώπινο δυναμικό και παραβιάζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων».

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας δικαιολόγησε την απόφαση με το μάλλον «εύκολο» επιχείρημα ότι «είναι δομές στα χαρτιά», μιας και όντως, ψηφίστηκαν πριν από λίγο καιρό. Στα ουσιαστικά, είπε ότι «καλύπτουν, εν πολλοίς, τις ίδιες ειδικότητες με τις ειδικότητες που προσφέρονται ήδη στα Ι.Ε.Κ. και στο ‘Μετα-λυκειακό έτος - τάξης μαθητείας’», ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να το χειριστεί έτσι και αλλιώς κάθε υπουργός Παιδείας. Επίσης, η κα Κεραμέως στάθηκε και σε ζητήματα ουσιώδη, αλλά και γραφειοκρατικά, όπως « δεν πιστοποιούνται από τον ΕΟΠΠΕΠ όπως οι απόφοιτοι των ΙΕΚ», ότι ιδρύθηκαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη συμβουλευτικών οργάνων, επιχείρημα που είναι πάντως λίγο… υποκριτικό, μιας και ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ λαμβάνει υπόψη τη γνώμη τέτοιων οργάνων.

Τέλος, είπε ότι «οι διετείς κύκλοι σε άλλες χώρες στοχεύουν και σε ομάδες πληθυσμού που έχουν ανάγκη επανακατάρτισης μέσα από διαδικασίες επικύρωσης μη τυπικής και άτυπης μάθησης, ενώ στη χώρα μας δεν υπάρχει σύστημα σε λειτουργία και οι διαδικασίες έχουν τελματώσει εδώ και χρόνια στον ΕΟΠΠΕΠ».

Ο θεσμός ήταν έτσι και αλλιώς συζητήσιμος σε διάφορα σημεία του. Εντύπωση προκαλεί ότι τα πανεπιστήμια δεν πήραν θέση σε αυτή τη συζήτηση, προτιμώντας μάλλον τις διακοπές και την… ησυχία τους.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα