Oikonomou pisoi
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Διακήρυξη Ρώμης: Η επανεκκίνηση της Ευρώπης

Εικόνα του άρθρου Διακήρυξη Ρώμης: Η επανεκκίνηση της Ευρώπης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/03/2017, 16:12
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Με τη σκιά του Brexix να πλανάται πάνω από την «αιώνια πόλη» οι ευρωπαίοι ηγέτες υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Ρώμης έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην ενότητα, αλλά και στο δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε σήμερα τους 27 αρχηγούς των κρατών μελών της Ένωσης να «αποδείξουν» ότι είναι οι «ηγέτες της Ευρώπης» σε ομιλία του στην πανηγυρική Σύνοδο για τα 60 χρόνια από την υπογραφή των ευρωπαϊκών συνθηκών, στο Καπιτώλιο της Ρώμης.

Ο πρωθυπoυργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, υπογράμμισε από τη Σύνοδο για τη Διακήρυξη των 27, ότι η ελληνική πλευρά έβαλε στο επίκεντρο της συζήτησης την ανάγκη υπεράσπισης του κοινωνικού κεκτημένου προκειμένου να προχωρήσει η μάχη για τους εργαζόμενους σε όλη την ΕΕ. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά ότι σε αυτό το κομμάτι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τη στήριξη των επίσημων συνδικαλιστικών οργάνων της χώρας, επισημαίνοντας το ως αντίφαση.

«Η ΕΕ επιλέγει την επανεκκίνηση, μέσα σε έναν ορίζοντα δέκα ετών, με στόχο να ξαναδώσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στους πολίτες», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι.

Με αναφορά στην υπογραφή της σημερινής Διακήρυξης, τέλος, ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός δήλωσε πως «όλοι έκαναν μια υποχώρηση, στο όνομα του κοινού συμφέροντος, για να μπορέσει η ΕΕ να κάνει μια νέα αρχή».

«Ανανεώνουμε τους όρκους μας όχι από νοσταλγία, αλλά γιατί μόνο ενωμένοι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο της Ρώμης. Ζήτησε να «παραδώσουμε μία ευημερούσα, αλληλέγγυα και ασφαλή Ευρώπη».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε από το Καπιτώλιο ότι μια τέτοια εορταστική συνάντηση, όπως είναι 60η επέτειος της ιδρυτικής συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι «μια πολύ θλιβερή στιγμή» επειδή η Βρετανία απουσιάζει. 

Ο Γιούνκερ είπε ότι το Brexit, η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, είναι μια τραγωδία για τα 27 έθνη που συναντώνται σήμερα στη Ρώμη για τον εορτασμό της επετείου. 

«Πρέπει να είμαστε περήφανοι για την Ευρώπη», είπε επίσης ο κ. Γιούνκερ πριν την έναρξη της τελετής για την υπογραφή της Διακήρυξης της Ρώμης ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στα μεγάλα επιτεύγματα της Ευρώπης, τα οποία όμως συχνά οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι τα «ξεχνούν» αλλά στην Αφρική και την Ασία υπάρχει «αυξανόμενη αποδοχή».


Ολόκληρο το κείμενο της Διακήρυξης της Ρώμης: 25-rome-declaration.el.pdf

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back