Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διαγωνισμός… αγάπης για τις ΣΔΙΤ

Εικόνα του άρθρου Διαγωνισμός… αγάπης για τις ΣΔΙΤ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/07/2018, 20:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με αφορμή ένα προ ημερησίας διάταξης θέμα, το περιφερειακό συμβούλιο εξελίχθηκε σε… διαγωνισμό «αγάπης για τις ΣΔΙΤ». Τον… κέρδισε αδιαμφισβήτητα ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, ο οποίος έκανε μια τοποθέτηση περισσότερου υποψηφίου βουλευτή της ΝΔ και όχι αυτοδιοικητικού. Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι… κερδίζει η άποψη των πολέμιων των ΣΔΙΤ «και της αριστεράς που ντύνει αυτά που λέει με ωραία λόγια» και γι αυτό, έπλεξε ένα εγκώμιο για το συγκεκριμένο τρόπο χρηματοδότησης έργων.

Βέβαια λίγο αργότερα, η σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Όλυ Τσουμάνη τον… επανέφερε, θυμίζοντάς του ότι είναι περιφερειακή αρχή και ότι ως εκ τούτου, δεν κερδίζει η άποψη της αριστεράς…

Πέρα από τα εκτός ουσίας που εκτυλίχθηκαν στη συνεδρίαση, υπήρχε και το θέμα καθαυτό. Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα που ήρθε εκτός ημερήσιας διάταξης, παρότι συνήθως αυτά συζητιούνται τακτικά: έγκριση υποβολής πρότασης στη γραμματεία ΣΔΙΤ για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Περιφέρειας Ηπείρου και την εξουσιοδότηση της αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη για τις δέουσες ενέργειες. Το έργο έχει εκτιμώμενο προϋπολογισμό 11,2 εκατ. ευρώ και εντάχθηκε στο χρηματοδοτικό μηχανισμό ELENA, στον οποίο συμπράττει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σύμφωνα με την κα Καλογιάννη, αναμένεται να μειωθεί η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν στο ένα τρίτο, όπως επίσης και το κόστος, ενώ ακόμα μεγαλύτερη θα είναι η εκτιμώμενη μείωση των εκπομπών CO2.

Τελικά, το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία, μιας και ο κ. Ιωάννου είναι… αυτοιδιοικητικός άρχων και όχι αυτοί που «μιλάνε με ωραία λόγια κατά των ΣΔΙΤ» όπως είπε.

Η Ήπειρος της Ανατροπής ψήφισε λευκό, γιατί όπως είπε ο σύμβουλός της Βασίλης Τσίκαρης, δεν είχε στη διάθεσή της η παράταξη όλα τα στοιχεία του έργου και επίσης, πιστεύει ότι θα μπορούσε η Περιφέρεια Ηπείρου να αναλάβει αυτή το έργο και να μην εμπλέξει ιδιώτη.

Η Συμμαχία Ηπειρωτών δια του Γιώργου Ζάψα έδωσε θετική ψήφο, τονίζοντας ότι «πρέπει να δοκιμάζουμε το καινούργιο» και διατυπώνοντας επιφυλάξεις σχετικά με τα απαιτούμενα στοιχεία (μελέτες κ.λπ.). Αρνητική ψήφο έδωσαν η Ελληνική Αυγή, η Λαϊκή Συσπείρωση, η ΑΡΠΗ.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back