Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 26-08-2020, 14:56
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Περιφέρεια Ηπείρου δέχεται σημαντική κριτική για την απόφαση αναλάβει να φέρει εις πέρας τον άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά, μετά τη διαχρονική κυβερνητική αδυναμία, αλλά και την απροθυμία του ιδιωτικού τομέα, μιας και το κριτήριο της αγοράς υπερβαίνει αυτό της κοινής ωφέλειας.

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης είχε σήμερα Τετάρτη τηλεδιάσκεψη, μαζί με άλλους περιφερειάρχες της χώρας, με τον υπουργό Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή, τον υφυπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σκάλκο και το γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη.

Θέμα της συζήτησης ήταν το «ταμείο ανάκαμψης» και ο τρόπος ένταξης έργων σε αυτό. Ο κ. Καχριμάνης έκανε, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, «γενικές αναφορές για παρεμβάσεις που απαιτούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, σε έργα αγροτικών υποδομών και περιβάλλοντος» και έφτασε μέχρι τους οδικούς άξονες Ιωάννινα- Κακαβιά, Ιόνια- Γέφυρα Καλογήρου και στο παραλιακό μέτωπο.

Η ευθύνη της απόφασης για την παραχώρησης της ευθύνης βαραίνει και το Υπουργείο Υποδομών, καθώς είναι ο βασικός αρμόδιος κυβερνητικός φορέας. Η Περιφέρεια Ηπείρου στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «από το πλαίσιο που διέπει το Ταμείο Ανάκαμψης,  διαφαίνονται  πιθανότητες για χρηματοδότηση  του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά, το οποίο έχει ώριμες μελέτες, που αποτελεί το βασικό κριτήριο για την ένταξη έργων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς οι συμβασιοποιήσεις θα πρέπει να γίνουν εντός της διετίας 2021-2022».

Σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Καραμανλής μετέφερε στον κ. Καχριμάνη «την πρόθεσή του για ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης, εφόσον θα πληρούνται οι γενικοί κανόνες που θα τεθούν».

Η τηλεδιάσκεψη σε δέκα μέρες περίπου, «οπότε και θα υπάρχει μια γενικότερη εικόνα για τα πρώτα ώριμα από πλευράς μελετών έργα που πρόκειται να προωθηθούν προς ένταξη».

Σημειωτέον ότι το ταμείο ανάκαμψης είναι το πακέτο επιχορηγήσεων που αποφάσισε η ΕΕ, για την ανάσχεση της ζημιάς που έχει επιφέρει στις οικονομίες των κρατών-μελών η πανδημία.

ComCom
200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα