Το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, μια ιδιωτική εταιρία επιφορτισμένη με το έργο της μεταφοράς επιβατών, έγινε θέμα συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο, μετά από αίτημα πολιτών και εισήγηση που έκανε ο πρώην δημοτικός σύμβουλος με την ΑΡΠΙ-ΑΜ, Χρήστος Πατσούρας.
Εις βάρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ επικρέμεται ένα πρόστιμο ύψους 4,2 εκατ. ευρώ, από την Πολεοδομία του Δήμου Ιωαννιτών. Η εταιρία έχει μια προσωρινή δικαστική διαταγή από τις 13 Φεβρουαρίου 2025 για αναστολή του προστίμου, οπότε αναμένεται η τελεσίδικη απόφαση από το Διοικητικό Εφετείο.
Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ήταν χαώδης, ωστόσο διαφάνηκε ποιες παρατάξεις στηρίζουν αναφανδόν το Υπεραστικό ΚΤΕΛ και ποιες έχουν κάπως ή εντελώς διαφορετική στάση.
Η ουσία του θέματος όμως πέρασε σε δεύτερο πλάνο: ότι δηλαδή η ΚΤΕΛ Ιωαννίνων ΑΕ είναι στο επίκεντρο μιας διερεύνησης για διάφορα θέματα, ότι κινδυνεύει με ένα πολύ υψηλό πρόστιμο που θέτει σε κίνδυνο την επιχειρηματική της βιωσιμότητα και ότι πολύ περισσότερο, διακυβεύεται η ικανότητα της εταιρίας να διεκδικήσει έναν μελλοντικό διαγωνισμό ανάθεσης μεταφορικού έργου, αν και όποτε αποφασίσει η κυβέρνηση να «ανοίξει» τη συγκεκριμένη, μονοπωλιακή αγορά, εφαρμόζοντας νόμους που έχει η ίδια ψηφίσει.
Αντ' αυτών, σύμβουλοι όπως ο Βασίλης Κοσμάς (Ιωάννινα_2023), Παντελής Κολόκας (Όμορφη Πόλη) και Νίκος Γκόντας (Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία), ευθυγραμμίστηκαν, λίγο ως πολύ, με τις θέσεις του υπεραστικού ΚΤΕΛ που τις παρουσίασε ο πρόεδρος της εταιρίας Γρηγόρης Γκίκας. Ο κ. Γκίκας ήταν παλιότερα δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Γκόντα. Ο κ. Κοσμάς, ήταν αντιδήμαρχος με την ίδια παράταξη.
Η δημοτική αρχή πήρε και αυτή απόσταση από την ουσία του ζητήματος, το οποίο τέθηκε με αρκετές γενικότητες και με κάποια ανακριβή σημεία, από την εισήγηση των πολιτών. Είπε δηλαδή εξαρχής ότι ο Δήμος έχει κάνει όλες τις ενέργειες μέσω των υπηρεσιών, με συμβουλή της νομικής υπηρεσίας και ότι πλέον, αναμένεται η οριστική απόφαση της δικαιοσύνης.
Οι πολίτες που κατέθεσαν την πρόταση για συζήτηση του θέματος, ζήτησαν να φύγει άμεσα το ΚΤΕΛ από την Παπανδρέου, καθώς δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι εκεί, για λόγους περιβαλλοντικούς και χωροταξικούς. Κατήγγειλαν τις κατά καιρούς δημοτικές αρχές ότι ουσιαστικά ανέχτηκαν τον παράνομο σταθμό εκεί και παρέθεσαν μια σειρά επιχειρήματα.
Ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Γρηγόρης Γκίκας στην τοποθέτησή του, χρησιμοποίησε βασικά το πρώτο πρόσωπο, υποστήριξε ότι τα πρόστιμα ήταν τακτοποιημένα και επίσης, ότι η περιοχή υποδείχθηκε από τον Δήμο (το 1998) και τη Νομαρχία…
Η συνεδρίαση είχε και ακροατήριο-εκτός από πολίτες που συνυπέγραψαν το αίτημα, παρίσταντο και μέτοχοι του υπεραστικού ΚΤΕΛ, που χειροκροτούσαν τις υπέρ της εταιρίας τοποθετήσεις. Τέτοιες για παράδειγμα ήταν του κ. Κοσμά που εξήρε και την τελευταία λειτουργία του υπεραστικού ΚΤΕΛ και συνέκρινε με την προηγούμενη κατάσταση, τους σταθμούς δηλαδή σε Ζωσιμάδων και Κουγκίου.
Ο κ. Κολόκας είπε μεταξύ άλλων ότι «επιχειρείται δολοφονία χαρακτήρα» του… ΚΤΕΛ, αλλά πρόσθεσε αρκετές φορές πόσο σέβεται τους πολίτες που κατέθεσαν το αίτημα για συζήτηση. Ο κ. Γκόντας είπε μεταξύ άλλων ότι «οι ταξιτζήδες δεν ήθελαν να πάει εκεί το ΚΤΕΛ». Χειροκροτήθηκαν αμφότεροι.
Αντίθετα, μέρος του ακροατηρίου επιτέθηκε φραστικά στην Όλυ Τσουμάνη (ΛΑΣΥ), η οποία είχε διαφορετική θέση: ότι δηλαδή δεν υπάρχει νομιμότητα, εφόσον υφίσταται πρόστιμο, έστω και αν αναμένεται η οριστικοποίησή του. «Την επικαλούμαστε όπως μας συμφέρει τη νομιμότητα όμως» πρόσθεσε και είπε μεταξύ άλλων ότι ναι μεν μεταφέρονται οι επιβάτες, όχι όμως με ποιότητα ή ότι δεν είναι «όλοι ίδιοι στο ΚΤΕΛ», αναφερόμενη στις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων κ.α.
Ο κ. Παπαγεωργίου, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε κάτι επίσης λογικό, δεν μπορεί να αποφασίσει δηλαδή το συμβούλιο χωρίς να έχει όλα τα στοιχεία στη διάθεσή του, όπως τι αναφέρει η απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ κ.λπ. Πρόσθεσε επίσης ότι «πρέπει υποδείξουμε στο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο πού θα πάει το ΚΤΕΛ, αν δεν πρέπει να είναι εκεί που είναι».
Αυτό το ζήτημα, αν σωστά είναι εκεί που είναι το υπεραστικό ΚΤΕΛ, έθεσε ο Φίλιππας Φίλιος, σύμβουλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην δήμαρχος. «Αναλωνόμαστε σε μια θεωρία ‘λιγότερου κακού’ αλλά είναι πάλι σε λάθος θέση ο σταθμός» είπε ο κ. Φίλιος και πρόσθεσε ότι κατά τη γνώμη του, δεν έπρεπε να αγοράσει στο συγκεκριμένο σημείο οικόπεδο, το υπεραστικό ΚΤΕΛ.
Εν τέλει, η εισήγηση των πολιτών καταψηφίστηκε, κυρίως στη λογική ότι δεν μπορεί να φύγει άμεσα από εκεί το υπεραστικό ΚΤΕΛ.
Το πρόβλημα της χωροθέτησης όμως είναι εμφανές, παρά την «αγιογραφία» που επιχειρήθηκε από τμήμα του δημοτικού συμβουλίου για το αμφιλεγόμενο υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων. Ο σταθμός εγκαταστάθηκε εκεί με το «έτσι θέλω» και την κάλυψη της τότε Νομαρχίας και νυν Περιφέρειας Ηπείρου και του κ. Καχριμάνη. Η λειτουργικότητά του δεν μπορεί να κρίνεται μόνο συγκρινόμενη με την προηγούμενη κατάσταση, ειδικά τη στιγμή που η υποδομή έχει τοποθετηθεί εκεί, δίπλα στη λίμνη, εκτός οποιουδήποτε σοβαρού αστικού χωροταξικού σχεδιασμού…
Διαβάστε επίσης: Τι συμβαίνει με το υπεραστικό ΚΤΕΛ;