Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Δημοτικό Θέατρο, το θέμα είναι πολύ σοβαρό»

Εικόνα του άρθρου «Δημοτικό Θέατρο, το θέμα είναι πολύ σοβαρό»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/12/2019, 19:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι είναι οι γιαννιώτες ηθοποιοί από την απάντηση της διοίκησης του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και της δημοτικής αρχής στα όσα ανέφεραν σε δημόσια επιστολής τους με αφορμή την αναβολή του φεστιβάλ «Η πόλη μας στη σκηνή», που χρηματοδοτούσε επαγγελματικές θεατρικές ομάδες της πόλης (διαβάστε εδώ).

Οι ηθοποιοί κατηγορούν τους διοικούντες, αφού ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση από πλευρά τους να εμπλακούν σε κάποια πολιτική αντιπαράθεση, ότι «θολώνουν τα νερά σε ένα πολύ σοβαρό θέμα». Αναφέρουν δε ότι τους ενδιαφέρει η σωστή λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου, με τη συμμετοχή και του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού.

Με τη νέα τους παρέμβαση, έρχονται να αμφισβητήσουν ότι το νέο διοικητικό συμβούλιο ενδιαφέρεται για τη «στήριξη των Ηπειρωτών δημιουργών», όπως αναφέρεται στη χτεσινή ανακοίνωση-απάντησή του. Όπως επισημαίνουν, η αναβολή του φεστιβάλ «Η πόλη στη σκηνή» ήρθε μετά από έγγραφη πρωτοβουλία των ηθοποιών. «Το διοικητικό συμβούλιο αδιαφόρησε πλήρως στις προτάσεις που εκκρεμούσαν και εννοείται πως ποτέ δεν κληθήκαμε σε κάποια συνάντηση ώστε να πραγματοποιηθεί μια συζήτηση γύρω από αυτό αλλά παράλληλα να γνωριστεί με τη θεατρική κοινότητα της πόλης» τονίζουν. Εκφράζουν δε τον προβληματισμό τους για την απάντηση του Δήμου περί αναζήτησης νόμιμου τρόπου για να συνεχιστεί το φεστιβάλ. «Δηλαδή οι περσινές παραγωγές πραγματοποιήθηκαν με άνομο τρόπο;» ρωτούν.

Θέτουν δε και το ζήτημα της μικρής συμμετοχής ντόπιων καλλιτεχνών στις αμιγείς παραγωγές του Δημοτικού Θεάτρου. Ως παράδειγμα φέρνει την παράσταση της Κεντρικής Σκηνής «Νόρα», της οποίας οι δοκιμές πραγματοποιούνται στην Αθήνα και με τη συμμετοχή στη διανομή ενός και μόνο γιαννιώτη συντελεστή. Την παράσταση, όπως αναφέρουν, την ενέκρινε το νέο διοικητικό συμβούλιο, μετά από πρόταση της καλλιτεχνικής διευθύντριας Ελένης Δημοπούλου. Για τους γιαννιώτες ηθοποιούς, όλη αυτή η υπόθεση αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της απαξίωσης της τοπικής πολιτιστικής δημιουργίας αλλά και του αβέβαιου εργασιακού μέλλοντος.

«Το διοικητικό συμβούλιο οφείλει να κατανοήσει τη σοβαρότητα των θεμάτων που θίγουμε και να οδηγήσει το ηπειρωτικό θέατρο στη θέση που του αρμόζει. Λάθη του παρελθόντος έθεσαν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητά του και το βύθισαν στην υπολειτουργία του ή στην αφάνεια. Οι σκοποί του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων οφείλουν να είναι με επίκεντρο τον πολιτισμό που γεννιέται και παράγεται εδώ προς την πόλη μας,  την Ήπειρο, την ελληνική επικράτεια και το εξωτερικό» τονίζουν οι ηθοποιοί. Η νέα τους παρέμβαση κλείνει με την προσδοκία «μιας ζώσης ουσιαστικής επαφής με το διοικητικό συμβούλιο και κυρίως μιας συνεργασίας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back