Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Δήμος Ζαγορίου: Ένα πρόγραμμα για τα πέτρινα γεφύρια

Εικόνα του άρθρου Δήμος Ζαγορίου: Ένα πρόγραμμα για τα πέτρινα γεφύρια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/05/2018, 17:25
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Την πρόταση για ένα πρόγραμμα διάσωσης των πέτρινων γεφυριών καταθέτει με επιστολή του στην υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου ο δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου. Ο κ. Σπύρου εκτιμά ότι θα μπορούσε να γίνει ένα πρόγραμμα με χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού ή και σε συνεργασία με άλλο υπουργείο, ή από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

Όπως αναφέρει στην επιστολή του, το σύνολο των πέτρινων γεφυριών στο Ζαγόρι ανέρχονται σε 108 (δεν είναι όλα χαρακτηρισμένα ως μνημεία), ενώ κάποτε ήταν 166. Ο κ. Σπύρου υπενθυμίζει και την προ αρκετών ετών κατάρρευση του γεφυριού στο Καβαλλάρι Ανατολικού Ζαγορίου. «Οι Ζαγορίσιοι πρόγονοί μας φρόντισαν να κατασκευάσουν με δικά τους έξοδα, όπως προκύπτει και από τα ονόματα των δωρητών που έχουν τα περισσότερα, αυτά τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα και εμείς ως αυτοδιοίκηση και φορείς, μαζί με την πολιτεία, το ελάχιστο χρέος που έχουμε είναι να τα διατηρήσουμε όρθια» τονίζει. 

Ο δήμαρχος επισημαίνει ότι σε πολλά από τα γεφύρια έχουν γίνει στο παρελθόν παρεμβάσεις από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, με τη συνδρομή της αυτοδιοίκησης. Ωστόσο,τα γεφύρια είναι πολλά, ενώ επιπλέον υπάρχει έλλειψη προσωπικού και πιστώσεων στην αρμόδια Υπηρεσία. 

Η επιστολή του κ. Σπύρου κοινοποιείται στα υπουργεία Υποδομών και Εσωτερικών, στους βουλευτές Ιωαννίνων, στον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη και στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back