Ηρων back dodoni back
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Δήμος Δωδώνης: Να διορθωθούν οι δασικοί χάρτες

Εικόνα του άρθρου Δήμος Δωδώνης: Να διορθωθούν οι δασικοί χάρτες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/02/2017, 17:21
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Μείζονα προβλήματα» προκύπτουν από τους δασικούς χάρτες για τον δήμο Δωδώνης, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών για τον νομό Ιωαννίνων θα γίνει στις 10 Φεβρουαρίου και θα ακολουθήσει η υποβολή ενστάσεων- αντιρρήσεων έναντι τιμήματος. Τα βασικά ζητήματα που ανακύπτουν για τον δήμο Δωδώνης, από τον πρώτο έλεγχο των αποτυπωμένων στην διαδικτυακή εφαρμογή δασικών χαρτών, συζητήθηκαν σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Στην ανακοίνωσή του, σημειώνεται αρκετές παρατηρήσεις. Καταρχήν, όπως αναφέρεται, οι οικισμοί που εμφανίζονται στην εφαρμογή του κτηματολογίου είναι λιγότεροι από τους υφιστάμενους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι αποτυπωμένες οριοθετήσεις είναι διαφορετικές από αυτές του αντίστοιχου ΦΕΚ οριοθέτησης. Επίσης, σε κάποιους οικισμούς υπάρχουν χάρτες διανομής συνοικισμού από το υπουργείο Γεωργίας οι οποίοι δεν ελήφθησαν υπόψη κατά τον σχεδιασμό των γραμμών οριοθέτησης και δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα ΣΧΟΟΑΠ και οι χρήσεις γης που ορίζονται σε αυτά.

Από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Δωδώνης, τα ζητήματα αυτά τέθηκαν εγγράφως στην εταιρία «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ». Ο δήμος Δωδώνης αναφέρει δε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια απάντηση από την εταιρία. Ο δήμαρχος κ. Ντακαλέτσης εκτιμά ότι η όλη υπόθεση είναι σοβαρή κυρίως για τους οικισμούς στους οποίους δεν υπάρχει οριοθέτηση.

Παράλληλα, ενδέχεται να ανακύπτει ζήτημα και τις δημοτικές εκτάσεις που είναι χαρακτηρισμένες ως χορτολιβαδικές. «Αν ο χαρακτηρισμός αυτός έχει τροποποιηθεί και συμπεριλαμβάνονται στις δασικές, δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα για την κτηνοτροφία της περιοχής, καθώς μέχρι σήμερα αυτές διατίθενται κατεξοχήν δημότες που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα» τονίζει ο δήμαρχος. Ο κ. Ντακαλέτσης επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμένη παρέμβαση από τα θεσμικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης «ώστε το υπουργείο να αποσύρει τους δασικούς χάρτες ή να τους διορθώσει άμεσα, άποψη την οποία έχει διατυπώσει και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3