ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δημοψήφισμα για led; Δεν προβλέπεται…

Εικόνα του άρθρου Δημοψήφισμα για led; Δεν προβλέπεται…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/05/2020, 22:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ, αφού επέρριψε όλες τις ευθύνες στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης για τη μη έγκριση της προγραμματικής σύμβασης για το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού, είπε ότι η δημοτική αρχή θα απολογείται μόνο στους πολίτες. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η δημοτική αρχή αποφάσισε «να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες που παρέχει ο νόμος, ακόμη κι αυτή των τοπικών δημοψηφισμάτων».

Μόνο που τα τοπικά δημοψηφίσματα έχουν ανασταλεί για όλη την τρέχουσα περιφερειακή και δημοτική περίοδο. Αυτό προβλέπει ο νόμος 4674/2020 για τη «στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις». Το σχετικό νομοσχέδιο είχε ψηφιστεί στις αρχές Μαρτίου. Μία από τις ρυθμίσεις αναφέρει ότι «η ισχύς των άρθρων 133 έως 151 του ν. 4555/2018 (Α’ 133) αναστέλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής και περιφερειακής περιόδου». Ο νόμος του 2018 είναι ο «Κλεισθένης» και το άρθρο 133 αφορά τα δημοψηφίσματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είχε πει τότε στη Βουλή ότι το «πάγωμα» των δημοψηφισμάτων επιβάλλεται για «σοβαρούς εθνικούς λόγους». Ήταν η περίοδος που σε αρκετούς Δήμους της χώρας υπήρχε μεγάλη αναστάτωση για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.

Προφανώς, ή ο κ. Θεοδωρικάκος δεν ενημέρωσε επαρκώς τους Δήμους για τις νέες ρυθμίσεις ή η δημοτική αρχή, στη βιασύνη της να βγει από τη δύσκολη θέση, δεν φρόντισε να ενημερωθεί. Με τα δεδομένα αυτά, το… επαναστατικό κάλεσμα προς τους πολίτες του επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρη Μπαρτζώκα, όπως αυτό αποτυπώνεται σε σχετική ανακοίνωση, δεν έχει βάση. Στο κάλεσμα αναφέρει: «Να μην αφήσετε ξανά την τύχη της πόλης και της ζωής σας στις αντιπολιτευτικές δυνάμεις που μετέχουν στο Δημοτικό Συμβούλιο απλά για να ικανοποιούν τη ματαιοδοξία τους. Δημοψήφισμα ΤΩΡΑ!».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back