Ο ρυθμός αύξησης των φοιτητών-τριων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν αυξάνεται πλέον τόσο, όσο μέχρι το 2020.
Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα επίσημα στοιχεία για τον ακαδημαϊκό πληθυσμό στα ελληνικά πανεπιστήμια, μέχρι τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023.
Οι αριθμοί είναι μεν παρωχημένοι, καθώς έχουν περάσει ολοκληρωθεί άλλα δύο ακαδημαϊκά έτη, υπάρχει όμως ένα ενδεικτικό στοιχείο: ο ρυθμός αύξησης του φοιτητικού πληθυσμού, που επιβραδύνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.
Μεταξύ 2017-2022, ο ρυθμός αύξησης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έπεσε σχεδόν στο μισό.
Φυσικά, δεν σημαίνει ότι ο αριθμός των φοιτητών-τριών του ιδρύματος θα πρέπει να αυξάνεται στο διηνεκές, καθότι υπάρχει μια φυσική ροή: εισακτέοι-ες, πτυχιούχοι-ες.
Το ποσοστό των πτυχιούχων έχει αυξηθεί σημαντικά στην πενταετία 2017-2022, αφού πέρασε τα δύο έτη της πανδημίας, οπότε και μειώθηκε δραματικά.
Το 2023, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων φέρεται να έχει 28.015 φοιτητές και φοιτήτριες σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.
Την επόμενη χρονιά, το ίδιο το ίδρυμα δήλωνε 30.401 (σύμφωνα με τα στατιστικά της παλιάς του σελίδας).
Το 2024-2025, το ίδρυμα δηλώνει συνολικά 33.602 φοιτητές-τριες.
Από το 2021 και μετά, με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής δηλαδή, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων χάνει κάθε χρονιά εισακτέους:
- Το 2021, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μπήκανε 485 πρωτοετείς λιγότεροι-ες
- Το 2022, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μπήκανε 966 πρωτοετείς λιγότεροι-ες.
- Το 2023, μπήκανε 1.193 λιγότεροι-ες.
- Το 2024 1.122 λιγότεροι-ες
Οι δύο χρονιές της πανδημίας αποτυπώνονται βασικά ως… παύση εργασιών και ειδικότερα, με τη μεγάλη μείωση πτυχιούχων, που ανατρέπει σε ένα βαθμό την άποψη για το πόσος κόσμος επωφελήθηκε από την τηλεκπαίδευση.
«Ζητάμε κάθε λιγότερες θέσεις»
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ζητάει κάθε χρόνο λιγότερους εισακτέους-ες από το Υπουργείο Παιδείας. Δεν είναι το μόνο πανεπιστημιακό ίδρυμα που το κάνει αυτό, ούτε το κάνει μόνο φέτος. «Ζητάμε σε όλα τα τμήματα λιγότερες θέσεις, ώστε να προσφέρουμε τη βέλτιστη εκπαίδευση. Και τώρα θα την προσφέρουμε σε όλους-ες που θα περάσουν, φυσικά» είπε μεταξύ άλλων, σε πρόσφατες δηλώσεις της, η πρύτανης του ιδρύματος Άννα Μπατιστάτου.
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αιτείται περίπου 30% λιγότερες θέσεις, από αυτές που τελικά ορίζει το Υπουργείο Παιδείας στα τμήματά του.
Εξαίρεση αποτέλεσε φέτος το τμήμα Ψυχολογίας, που έχει από τις υψηλότερες βάσεις στο πανεπιστήμιο. Το τμήμα θα έχει από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος περίπου 40% περισσότερους εισακτέους και θα καλύψει όλες τις θέσεις.
Η τελική «προσθαφαίρεση», δηλαδή με τις λιγότερες θέσεις που ζητάει το πανεπιστήμιο, τις περισσότερος που αποφασίζει το υπουργείο, το 30% περίπου που «κόβει» η ΕΒΕ, συν κάποιες ακόμα που προστίθενται από ειδικές ομάδες, μεταγραφές κ.λπ. διαμορφώνουν τον τελικό αριθμό πρωτοετών που μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.