Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε για πάντα στον τουρισμό»

Εικόνα του άρθρου «Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε για πάντα στον τουρισμό»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/12/2018, 20:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια μάλλον όχι τόσο ειδυλλιακή εικόνα του οικονομικού μέλλοντος της Ελλάδας, όχι όμως και καταστροφική, παρουσίασε ο γενικός διεθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Βιομηχανικών Ερευνών Νίκος Βέττας, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Με μια πρόταση, η πορεία περιγράφεται ως εξής: «Θα κινηθούμε λίγο καλύτερα, αλλά οριζόντια» είπε, μιλώντας μπροστά στην παρουσίασε με τους πίνακες διακύμανσης οικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Βέττας μίλησε στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Οικονομικού τμήματος, στο γεμάτο αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

Τα στοιχεία της ομιλίας, σε αρκετά σημεία ήταν πολύ ενδιαφέροντα, έως και αποκαλυπτικά.

Για παράδειγμα, το pic των επενδύσεων στην Ελλάδα δεν συνέβη το 2004, χρονιά των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά το 2007 και αφορούσε τις επενδύσεις για κατοικία. Από τα 33 δις του 2007, πλέον το ποσό των επενδύσεων έχει πέσει στα 9 δις, αλλά ούτε αυτό είναι το κυριότερο ή τουλάχιστον δεν λέει τίποτα από μόνο του.

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών τόνισε ότι ένα λάθος συμπέρασμα ήταν ότι στην Ελλάδα «καταναλώναμε πολύ» και οι επενδύσεις ήταν λίγες. «Επενδύσεις γίνονταν, αλλά ήταν εσωστρεφείς» τόνισε. Ανέτρεξε στη μεταπολεμική Ελλάδα για να εξηγήσει ότι το χρήμα πήγαινε κατευθείαν από την αποταμίευση στο χτίσιμο ενός σπιτιού, ενώ σε άλλες, επίσης αναπτυσσόμενες ευρωπαϊκές χώρες, διοχετευόταν μέσω μηχανισμών που εξασφάλιζαν γενικότερη ανάπτυξη. Η αναφορά στις ιδιαίτερες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που πρακτικά, επέβαλαν μια τέτοιου είδους ανάπτυξη, ήταν περιορισμένες.

Ο κ. Βέττας πρόσθεσε ότι «δεν θα ισορροπήσει η χώρα αν οι εξαγωγές δεν τιθασεύσουν τη γραμμή εισαγωγών». Στις εξαγωγές «πάμε λίγο καλύτερα» είπε, αλλά πρόσθεσε και το «κλου» της ομιλίας:

Ότι σε αυτές είναι και οι υπηρεσίες, ο τουρισμός π.χ. που ναι μεν είναι σε ανάπτυξη, αλλά «δεν μπορούμε να βασιζόμαστε πάντα εκεί» όπως τόνισε. Εδώ, πρόσθεσε μερικές λεπτομέρειες όπως η υπεροχή του πιο ασφαλούς προορισμού σε σχέση με τους «γείτονες», μια συνθήκη όμως που όχι απλά δεν είναι μόνιμη, αλλά δεν μπορούμε να στηριζόμαστε πάντα στη «δυστυχία του διπλανού».

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ πρόσθεσε τέλος ότι η «ελληνική οικονομία είναι μια κλειστή οικονομία» και ότι «θα πρέπει να είμαστε πιο ανοικτοί».



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back