Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δεν θέλει τους Γιεζίντι ο δήμος Ζίτσας

Εικόνα του άρθρου Δεν θέλει τους Γιεζίντι ο δήμος Ζίτσας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/07/2016, 19:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με μια επιστολή σε έντονο γενικά ύφος, ο δήμος Ζίτσας ουσιαστικά δηλώνει την αντίθεσή του στην έκτακτη μεταφορά των προσφύγων Γεζίντι στη Φανερωμένη. Ενδιαφέρον είναι ότι ο δήμος από τη μια αναφέρει ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος για «πρόσφυγες με μικρά παιδιά», από την άλλη ζητάει «προστασία από την πολιτεία». Επίσης, η ανακοίνωση αφήνει και αιχμές κατά «κάποιων που έχουν αναλάβει ρόλο τοπάρχη».

Στη βεβιασμένη, όπως φαίνεται από το ύφος ανακοίνωση δεν αναγνωρίζεται το έκτακτο της ανάγκης για μεταφορά (οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες δέχονταν απειλές για τη ζωή τους, για θρησκευτικούς λόγους) και αναφέρουν ότι ενώ έχει ήδη αποφασιστεί να γίνει η μετεγκατάσταση στο κέντρο στην Παιδόπολη,  η πολιτεία «ξαφνικά ενάντια σε κάθε λογική δημιούργησε ένα άλλο σε απόσταση μόλις 500 μέτρων». Αναλυτικά, η επιστολή του δήμου Ζίτσας προς τον υπουργό Γιάννη Μουζάλα:

«Κύριε   Υπουργέ,

Για άλλη μία φορά τα «κέντρα» λήψης αποφάσεων έκαναν το θαύμα τους εν τω μέσω της νυκτός.

Κάποιοι που έχουν αναλάβει το ρόλο του τοπάρχη μετέφεραν μέσα στη νύχτα (Παρασκευή 1 Ιουλίου) πρόσφυγες με μικρά παιδιά, από το Κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά που πρόσφατα φτιάχτηκαν βασικές υποδομές (αποχετευτικό δίκτυο, ντουζιέρες, τουαλέτες) σε ένα χώρο με ανύπαρκτες υποδομές παντελώς ακατάλληλο και ανέτοιμο για τη φιλοξενία τους.

Την ώρα που η επίσημη πολιτεία είχε αποφασίσει τη δημιουργία οργανωμένου Κέντρου φιλοξενίας στις εγκαταστάσεις της πρώην Παιδόπολης «Αγία Ελένη» και σε απόσταση 2 περίπου χιλιομέτρων από την έδρα του Δήμου Ζίτσας την Ελεούσα, ξαφνικά ενάντια σε κάθε λογική δημιούργησε ένα άλλο σε απόσταση μόλις 500 μέτρων.

Ζητούμε από την επίσημη πολιτεία την προστασία της και την καθιστούμε υπεύθυνη για οτιδήποτε συμβεί τονίζοντας για άλλη μία φορά ότι με αυτές τις πρακτικές δυναμιτίζεται το κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας που θα έπρεπε να καλλιεργείται προς όφελος όλων.

Αναμένουμε άμεσα τις ενέργειές σας για να προσδιορίσουμε και εμείς σε έκτακτη συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου τα επόμενα βήματά μας.»


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back