Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το… déjà vu με τον οικουμενικό πατριάρχη

Εικόνα του άρθρου Το… déjà vu με τον οικουμενικό πατριάρχη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/02/2020, 00:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις 27 Μαΐου του 1999, η πόλη «φόρεσε τα καλά της» για να υποδεχθεί τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος έκανε δεκαπενθήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, από τις 20 Μαΐου ως τις 5 Ιουνίου 1999. Συμπλήρωνε τότε οκτώ χρόνια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Οι αρχές τον υποδέχτηκαν στα όρια των νομών Ιωαννίνων-Πρέβεζας. Ο οικουμενικός πατριάρχης έφτασε στα Γιάννενα, συνοδευόμενος από τον τότε αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, όπου τον υποδέχθηκε ο τότε μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος,  ο τότε δήμαρχος Τάσος Παπασταύρος, καθώς και πολύς κόσμος.

Ο κ. Παπασταύρος, τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη της πόλης και του παρέδωσε το χρυσό μετάλλιο και το χρυσό κλειδί της πόλης, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής.

Τώρα, το δημοτικό συμβούλιο, ετοιμάζεται να ανακηρύξει… ξανά σε επίτιμο δημότη τον οικουμενικό πατριάρχη, 21 χρόνια μετά και να του ξαναδώσει το χρυσό μετάλλιο της πόλης.

Το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο και η σχετική ανακοίνωση του Δήμου αναφέρει: «Την απόφαση ανακήρυξης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε επίτιμο δημότη Ιωαννίνων έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Παράλληλα θα του απονεμηθεί το χρυσό μετάλλιο της πόλης».

Γίνεται όμως δεύτερη φορά… επίτιμος δημότης; To πιο πιθανό πάντως, είναι ο οικουμενικός πατριάρχης να πήρε τότε το χρυσό κλειδί (σίγουρα) και το χρυσό μετάλλιο της  πόλης (πιθανώς), που συνήθως συνοδεύουν τη διαδικασία (σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα) και να μην καθαρογράφηκε ποτέ η σχετική απόφαση για την ανακήρυξη σε επίτημο δημότη. Ακόμα, την ίδια μέρα ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας  του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Ιωαννίνων.

Η «επανάληψη στο ορθό» της εκδήλωσης του 1999 γίνεται πρακτικά για να συνδυαστεί με τα θυρανοίξια του ναού του Αγίου Παϊσίου, στις 12 Ιουλίου, που θα γίνουν παρουσία του οικουμενικού πατριάρχη…



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back