Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δείγμα… λυμάτων, αρνητικό

Εικόνα του άρθρου Δείγμα… λυμάτων, αρνητικό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/06/2020, 20:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα δείγματα των ερευνών για τον SARS-CoV-2 μέσω των δειγμάτων από τα λύματα των Ιωαννίνων, είναι αρνητικά.

Το εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας και το εργαστήριο Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΙ, έκανε συστηματικές δειγματοληψίες των ακάθαρτων υδάτων, κατά την έξαρση της πανδημίας, προκειμένου να ελέγξει τυχόν διασπορά του ιού.

Η ανάλυση έγινε με την τεχνική RT-PCR και η πρώτη σειρά δειγμάτων, είναι αρνητική.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΥΑΙ, (την οποία στέλνει φυσικά από το προσωπικό του email ο πρόεδρός της, Άρης Μπαρτζώκας), στόχος της έρευνας είναι η «διαρκής και αδιάλειπτη επιδημιολογική καταγραφή της πιθανής διασποράς του ιού» αφενός και αφετέρου, «η προστασία του πληθυσμού από την παραπληροφόρηση με βάση αμφιβόλου αξιοπιστίας πληροφορίες από το εξωτερικό». Το δεύτερο μέρος, δεν το επεξηγεί η ΔΕΥΑΙ στην ανακοίνωσή της.

Τα δείγματα λαμβάνονται τακτικά σε συγκεκριμένα σημεία από το σύνολο του δικτύου, συμπεριλαμβανομένων και των νοσοκομείων, των γηροκομείων, των προσφυγικών δομών, της βιομηχανικής περιοχής, και της εισόδου των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού. Η ΔΕΥΑΙ σημειώνει ότι σύμφωνα με την τρέχουσα επιστημονική γνώση, «η μετάδοση του ιού δεν γίνεται μέσω των λυμάτων αλλά μέσω επαφής με άτομα που μεταδίδουν τον ιό και μέσω επιφανειών με τις οποίες έχουν έρθει σε άμεση επαφή άτομα που μεταδίδουν τον ιό».

Οι αναλύσεις θα συνεχιστούν επί τρίμηνο περίπου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back