Oikonomou pisoi Solarhub πίσω

ΔΕΘ: Oι εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Εικόνα του άρθρου ΔΕΘ: Oι εξαγγελίες του πρωθυπουργού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/09/2021, 00:02

Tα νέα μέτρα για την κοινωνία παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

O κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία εξαγγέλλοντας την αναθεώρηση του στόχου ανάπτυξης της οικονομίας από το 3,6% στο 5,9% για το 2021. «Ανάπτυξη για όλες και όλους! Σε μια οικονομία που θα δίνει ευκαιρίες στον κάθε πολίτη, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω», είπε.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε μπροστά τους νέους και τις νέες. «Νέες και νέοι φέτος είστε στην πρώτη σειρά γιατί είστε προτεραιότητα για την πατρίδα, είστε η γενιά που δοκιμάστηκε πολύ το τελευταίο χρονικό διάστημα, με το άγχος ότι θα ζήσετε μία ζωή χειρότερη από αυτήν των γονιών σας. Όμως, καμία χώρα δεν έχει μέλλον αν τα νέα παιδιά αισθάνονται ότι ο δρόμος τελικά θα κρύβει ευκαιρίες για λίγους και παγίδες για πολλούς. Η νέα Ελλάδα χρειάζεται νέους πρωταγωνιστές και αυτοί είστε εσείς» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης εισηγήθηκε εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία, το οποίο θα συζητηθεί σε κάθε Περιφέρεια τους επόμενους μήνες. Η πρώτη πρωτοβουλία εκ μέρους της κυβέρνησης είναι το πρώτο ένσημο, όπως είπε.

Οι εξαγγελίες έχουν ως εξής:

-Νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία θα ενισχύονται για 6 μήνες από την πολιτεία με 1.200 ευρώ στην πρώτη πρόσληψη. Τα 600 θα πηγαίνουν στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 θα κατευθύνονται στους νέους πέραν του μισθού τους.

-Από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται στις 150.000 από τις 100.000.

-Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους σπουδαστές των ΙΕΚ

-Aπό 1/1/2022 μηδενίζεται για τους κάτω των 29 ετών το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data. 

-Καθιερώνεται από το 2022 η μόνιμη ψηφιακή κάρτα για τους νέους.

-Για τους εφήβους 15 έως 17 ετών θα προσφέρονται 50 δωρεάν gb data στο κινητό του. Μόνο όμως για εμβολιασμένους, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να δώσει... κίνητρο.

-Iδιώτες και επιχειρήσεις θα πληρώνουν τέλη 10% κινητής τηλεφωνίας από το 2022

-Από 1/1/2022 καταργείται οριστικά ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ.

-Η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει και για το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα, το ίδιο και η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών. 

-Για τις επιχειρήσεις ο συντελεστής φόρου εισοδήματος «πέφτει» από το 24% στο 22% σε μόνιμη βάση

-Μείωση κατά 50% του φόρου για τη συγκέντρωση κεφαλαίου

-Μειωμένος ΦΠΑ του 13% και στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού.

-Μειώνεται μέχρι και 50% η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών

-Eπέκταση για τρεις ακόμη μήνες της επιδότησης δανείων μέσω του προγράμματος Γέφυρα, όπως και το πρόγραμμα Συν-Εργασία

-Δέσμευση για μικρότερο ΕΝΦΙΑ το 2022 για τα περισσότερα νοικοκυριά (το σχέδιο θα παρουσιαστεί κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού)

-Από τον επόμενο μήνα ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή πέφτει στο 6%

Για την ακρίβεια

Ο πρωθυπουργός αφού υποστήριξε ότι το εισόδημα «όλων των εργαζομένων έχει αυξηθεί κατά 4% μέσα στην πανδημία», αναφερόμενος στις ανατιμήσεις ως παγκόσμιο φαινόμενο είπε ότι θα παρθούν στοχευμένα μέτρα χαμηλού ΦΠΑ σε καφέ και μεταφορές, αυστηρότατη τήρηση του νόμου περί ανταγωνισμού και αισχροκέρδειας, παροχή κρατικής στήριξης

Για το ηλεκτρικό ρεύμα, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για συγκρότηση ταμείου ενεργειακής μετάβασης, όπου θα διατεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ. «Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα απομειωθούν ή και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιλογή αυτή δείχνει πως η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να απαντά σε κάθε πρόκληση. Και ότι η ΔΕΗ έχει την δύναμη να προστατεύσει τους πελάτες της. Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση έως το τέλος του έτους. Θα αφορά και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης» είπε. Πρόσθεσε πως τις λεπτομέρειες θα παρουσιάσει ο υπουργός Ενέργειας την άλλη εβδομάδα. 

-Διπλασιασμός του ποσού του ελάχιστου  εγγυημένου εισοδήματος για όλους τους δικαιούχους τον Δεκέμβριο του 2021

-Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 20%

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back