Ντοτη3 kordas piso topparkspiso
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δασμοί: Οι απειλές Τραμπ και η απάντηση της Ευρώπης

Εικόνα του άρθρου Δασμοί: Οι απειλές Τραμπ και η απάντηση της Ευρώπης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/02/2025, 10:29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα επιβληθούν δασμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν είπε πότε, τη στιγμή που Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα και αναμένεται να συζητήσουν τους δασμούς, αλλά και την αύξηση των αμυντικών δαπανών, ένα βασικό και επαναλαμβανόμενο αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ

«Θα συμβεί σίγουρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορώ να σας το πω αυτό, επειδή μας έχουν πραγματικά εκμεταλλευτεί», δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους την Κυριακή.

«Δεν παίρνουν τα αυτοκίνητά μας, δεν παίρνουν τα αγροτικά μας προϊόντα. Δεν παίρνουν σχεδόν τίποτα και εμείς τους παίρνουμε τα πάντα».

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεντρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν πώς να ενισχύσουν την άμυνα της ηπείρου έναντι της Ρωσίας και πώς να χειριστούν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόφασή του να επιβάλει δασμούς σε προϊόντα από τον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα.

Ο Αντόνιο Κόστα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτήρισε τη μονοήμερη συνάντηση ως «άτυπη» αφιερωμένη στην αμυντική πολιτική και όχι ως επίσημη σύνοδο κορυφής, με στόχο μια ανοιχτή συζήτηση χωρίς επίσημες δηλώσεις ή αποφάσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση του Τραμπ και ετοιμάζεται να συζητήσει πιθανά αντίμετρα σε συνάντηση των υπουργών Εμπορίου στη Βαρσοβία την Τρίτη.

Παράλληλα προειδοποίησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι θα προβεί σε αντίποινα εάν επιβάλει δασμούς σε προϊόντα της ΕΕ. 

«Η εμπορική και επενδυτική μας σχέση με τις ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Διακυβεύονται πολλά», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής την Κυριακή. «Οι δασμοί δημιουργούν περιττές οικονομικές διαταραχές και αυξάνουν τον πληθωρισμό. Είναι επιζήμιοι για όλες τις πλευρές».

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας Μαρκ Φεράτσι προχώρησε περαιτέρω, απαιτώντας μια «καυστική» απάντηση από τις Βρυξέλλες, οι οποίες διαχειρίζονται τις εμπορικές σχέσεις για λογαριασμό των 27 χωρών μελών της ΕΕ. 

«Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να λάβουν μια μορφή δυναμικής ενέργειας», δήλωσε ο Φεράτσι στο France Info την Κυριακή. 

Με δεδομένες τις απειλές του Τραμπ να επιβάλει δασμούς κατά της ΕΕ, «είναι προφανές ότι πρέπει να αντιδράσουμε», δήλωσε ο Φεράτσι, αν και πρόσθεσε ότι «περιμένουμε τις αποφάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για το τι θα αφορά την Ευρώπη».  

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τόνισε τα οφέλη του ανοιχτού εμπορίου, αλλά ταυτόχρονα άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει σε τυχόν κινήσεις των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Reuters, Politico

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni nea piso