Οι δασμοί, οι οποίοι, όπως δήλωσε ο Τραμπ, θα τεθούν σε ισχύ στις 3 Απριλίου, αποτελούν βαρύ πλήγμα για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία και αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη κλιμάκωση μέχρι στιγμής στον πολυμέτωπο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ, ο οποίος αναμένεται να έχει σοβαρές παγκόσμιες οικονομικές συνέπειες.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε στην απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμό 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων.
«Λυπάμαι βαθύτατα για την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς στις ευρωπαϊκές εξαγωγές αυτοκινήτων», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν σε δήλωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης. «Οι δασμοί είναι φόροι - κακοί για τις επιχειρήσεις [και] χειρότεροι για τους καταναλωτές εξίσου στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Η ίδια δήλωσε ότι η Ευρώπη θα αξιολογήσει τους δασμούς, ενώ δεν άφησε αμφιβολίες ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να προβεί σε αντίποινα.
«Η ΕΕ θα συνεχίσει να αναζητά λύσεις μέσω διαπραγματεύσεων, διασφαλίζοντας παράλληλα τα οικονομικά της συμφέροντα», δήλωσε η ίδια. «Ως μεγάλη εμπορική δύναμη και ισχυρή κοινότητα 27 κρατών μελών, θα προστατεύσουμε από κοινού τους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές μας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Οι δασμοί, εάν εφαρμοστούν, θα γίνουν αισθητοί σε όλο τον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν επιβατικά αυτοκίνητα αξίας 214 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024, μεταξύ άλλων από μη ευρωπαϊκούς συμμάχους όπως η Ιαπωνία, το Μεξικό και η Νότια Κορέα.
«Νομίζω ότι αυτά είναι πολύ άσχημα νέα», δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τερέσα Ριμπέρα στις Βρυξέλλες το πρωί της Πέμπτης, σχολιάζοντας την ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ.
«Λυπούμαστε για τους Αμερικανούς, η αμερικανική κυβέρνηση [παίζει] ενάντια σε μια καλά λειτουργούσα παγκόσμια αγορά», πρόσθεσε. «Νομίζω ότι είναι κακό για τους καταναλωτές ... είναι κακό για τις βιομηχανίες. Θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στα δικά μας συμφέροντα ως Ευρωπαίοι».
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, η Ριμπέρα δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει «να δει πώς διαμορφώνουν με ακριβείς όρους αυτό που θέλουν να κάνουν και να βεβαιωθεί ότι ανταποκρινόμαστε ανάλογα».