Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

CSI… ΔΕΥΑΙ;

Εικόνα του άρθρου CSI… ΔΕΥΑΙ;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/09/2020, 00:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πιο δαπανηρή για τους πολίτες δημοτική επιχείρηση, η πιο επιβαρυμένη από δάνεια, ειδικά μέχρι το 2010, η πιο ανακόλουθη με τις υπηρεσίες που παρέχει, δεν μοιάζει να βγήκε από κάποιο μυθιστόρημα του Τζον λε Καρέ.

Είναι βαρετή. Δεν ταιριάζει σε περιβάλλον… CSI, ούτε καν στους,... Τόμπρα και Μαυρίκη, της μακρινής δεκαετίας του '90. 

Τα «σημεία ενδιαφέροντος», δηλαδή οι πιθανές δαπάνες, διαγωνισμοί κ.λπ., συζητιούνται στα διοικητικά της συμβούλια, χωρίς ιδιαίτερη… μυστικότητα. Πολλές φορές οι αποφάσεις της επιχείρησης (και της εκάστοτε δημοτικής αρχής) έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα, αρκετές δε φορές, η κατάσταση έχει… ξεφύγει από τα όρια της αστικής ευγένειας στις συνεδριάσεις της ΔΕΥΑΙ.

Γιατί όμως κάποιος να «κρυφακούει», καταγράφοντας τις τηλεφωνικές κλήσεις;

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ, τον πρόεδρό της δηλαδή, Άρη Μπαρτζώκα, κάποιος παρακολουθεί τα τηλέφωνα της επιχείρησης και η ΔΕΥΑΙ έχει προσφύγει στην αστυνομία, στη διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

«Όταν έρθει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και για ό,τι προκύψει από την έρευνά της θα ενημερωθεί το δημοτικό συμβούλιο», είπε ο κ. Μπαρτζώκας στο δημοτικό συμβούλιο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Χρ. Πατσούρα (Αριστερή Παρέμβαση).

Ο πρόεδρος της επιχείρησης, όχι γνωστός για την εξοικείωσή του με τον επίσημο τρόπο χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από θεσμικούς παράγοντες, περιέγραψε στο δημοτικό συμβούλιο, ότι συνέβαιναν τα εξής:

«Σε κεντρική μονάδα υπολογιστή διαπιστώθηκε ότι καταγράφονταν όλες οι κλήσεις, εισερχόμενες, εξερχόμενες και εσωτερικές χωρίς κανένας από την διοίκηση ή την διεύθυνση να το γνωρίζει. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι υπήρχε δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης» και πρόσθεσε ότι έχει κατατεθεί μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Με λίγα λόγια, ο κ. Μπαρτζώκας περιέγραψε τα χαρακτηριστικά και τη χρήση ενός τηλεφωνικού κέντρου, το οποίο διαθέτει η ΔΕΥΑΙ. Όλα τα voip τηλεφωνικά κέντρα, έχουν (μερικές από αυτές ή όλες) τις λειτουργίες και προφανώς, ειδικά στο θέμα της δυνατότητας καταγραφής και εξ αποστάσεως ελέγχου (ειδικά σε αυτό το κομμάτι, για τεχνικούς λόγους κυρίως), οι κατά καιρούς διοικήσεις της επιχείρησης πρέπει να ενημερώνονται.

Πρέπει να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται πάνω στη χρήση τους, ειδικά στην εποχή που η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι πλέον νόμος.  

Φυσικά, αυτή η συζήτηση σε μια επιχείρηση που δεν έχει καν σοβαρή ιστοσελίδα και ο πρόεδρός της δεν χρησιμοποιεί το εταιρικό της email, αλλά το προσωπικό του από το… πανεπιστήμιο, σε μια επιχείρηση που δεν χρησιμοποιεί καν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (αλλά το προσωπικό προφίλ του προέδρου της στο facebook…), αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Ωστόσο, μια επίσημη καταγγελία και καταφυγή στις αρχές, είναι σοβαρή εξέλιξη. Το πιο πιθανό είναι ότι η σύγχρονη κατασκοπία ασχολείται κυρίως με τον Σνόουντεν και όχι με τη ΔΕΥΑΙ.

Όπως όμως διαβεβαίωσε ο πρόεδρός της, όταν η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει πόρισμα, θα το μάθει το δημοτικό συμβούλιο, άρα και οι πολίτες των Ιωαννίνων.  

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back