Oikonomou pisoi
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Brexit: Η επόμενη ημέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το δημοψήφισμα

Εικόνα του άρθρου Brexit: Η επόμενη ημέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το δημοψήφισμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/06/2016, 12:14
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι Βρετανοί επέλεξαν τον δρόμο της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οδήγησαν τον Ντέιβιντ Κάμερον στην παραίτηση.

Πέρυσι ήταν θριαμβευτής των εκλογών και εκφώνησε τη νικητήρια ομιλία του έξω από τον αριθμό 10 της Ντάουνιγκ Στρίτ. Το πρωί της Παρασκευής βρέθηκε στο ίδιο σημείο για να ανακοινώσει την αποχώρησή του από τον πρωθυπουργικό θώκο, μέχρι τον Οκτώβριο.

«Η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ξεκινήσει με έναν νέο πρωθυπουργό. Νομίζω πως πρέπει ο νέος πρωθυπουργός να λάβει την απόφαση για να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 και να ξεκινήσει η επίσημη και νόμιμη διαδικασία για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα παραστώ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα για να εξηγήσω την ετυμηγορία του βρετανικού λαού και την δική μου απόφαση», ανέφερε ο Ντ. Κάμερον.

Το Brexit απέσπασε 51,9%. H παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση 48,1%. Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία,Λονδίνο, Γιβραλτάρ τάχθηκαν υπέρ της παραμονής. Ο χάρτης του δημοψηφίσματος αποτυπώνει τις διαιρέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Η χώρα διχάστηκε αλλά ελήφθη αυτή η απόφαση. Τώρα θα πρέπει να οργανώσουμε την αποχώρηση μας από την Ε.Ε. Το σημαντικό όμως, τώρα είναι να αναπτύξουμε μια ισχυρή οικονομική σχέση με την Ευρώπη και άλλες περιοχές του πλανήτη, ένας πολύ μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας, βασίζεται σε αυτό», τόνισε ο Τζέρεμι Κόρμπιν, εναντίον του οποίου κατέθεσαν πρόταση μομφής δυο βουλευτές των Εργατικών.

Την επόμενη εβδομάδα θα συνέλθει πάντως, για πρώτη φορά η Συνοδός Κορυφής των 27, χωρίς την Βρετανία. Όπως το έθεσε ο Ντόναλντ Τουσκ: «Ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό».

Τα αποτελέσματα του βρετανικού δημοψηφίσματος για την Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνουν ένα Ηνωμένο Βασίλειο βαθιά διχασμένο γεωγραφικά, κοινωνικά και ηλικιακά. Ιδού μερικές σημαντικές τάσεις που διαπιστώνονται στα αποτελέσματα:

Ένα Ηνωμένο Βασίλειο κάθε άλλο παρά ενωμένο: Η Αγγλία ψήφισε σε ποσοστό 53,4% υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ. Αντίθετα η φιλοευρωπαϊκή Σκωτία στήριξε την παραμονή με 62%. Και όπως αναμενόταν σε περίπτωση Brexit, ήδη ετοιμάζεται για να ζητήσει ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της, έπειτα από εκείνο του Σεπτεμβρίου 2014.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε πως η επιλογή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος βρίσκεται πλέον «πάνω στο τραπέζι».

Στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία ψήφισε επίσης υπέρ της παραμονής με 55,7%, το Σιν Φέιν, η πρώην πολιτική βιτρίνα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), ζήτησε να διεξαχθεί δημοψήφισμα για μια ενοποιημένη Ιρλανδία.

Το Σιν Φέιν υπογράμμισε πως το Brexit έχει «μεγάλες συνέπειες σε ό,τι αφορά τη φύση του βρετανικού Κράτους».

Η ΕΕ χορήγησε δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει τη Βόρεια Ιρλανδία μετά τις ειρηνευτικές συμφωνίες της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, με τις οποίες τερματίσθηκαν τρεις δεκαετίες διαθρησκευτικών συγκρούσεων μεταξύ καθολικών και προτεσταντών που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους.

Η Ουαλία υποστήριξε από την πλευρά της την έξοδο από την ΕΕ (με ποσοστό 52,5%), αλλά η πρωτεύουσά της, το Κάρντιφ, ψήφισε υπέρ της παραμονής σε ποσοστό 60%.

Τέλος το Γιβραλτάρ, ο βρετανικός θύλακος στη νότια Ισπανία, που φοβάται ότι θα απομονωθεί από την υπόλοιπη ήπειρο και του οποίου η οικονομία εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις σχέσεις του με την ΕΕ, ψήφισε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 95% υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΗΓΗ: EURONEWS​

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back