Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους

Εικόνα του άρθρου Βόρεια Κορέα: Εκτόξευσε δύο βαλλιστικούς πυραύλους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/07/2019, 13:19
ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον ένας από τους δύο βαλλιστικούς πυραύλους που εκτόξευσε σήμερα η Βόρεια Κορέα είναι νέο μοντέλο, το οποίο σχεδιάστηκε πρόσφατα, και διένυσε απόσταση 690 χιλιομέτρων, ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας στο πρακτορείο Reuters.

Ο άλλος πύραυλος διένυσε απόσταση περίπου 430 χιλιομέτρων προτού πέσει στη θάλασσα, στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Ο ίδιος σημείωσε ότι διεξάγεται λεπτομερής ανάλυση προκειμένου να επιβεβαιωθεί αν οι δύο πύραυλοι είναι το ίδιο μοντέλο.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας εκτόξευσαν δύο πυραύλους μικρού βεληνεκούς νωρίς το πρωί της Πέμπτης από περιοχή στην ανατολική της ακτή, ανακοίνωσε το γενικό επιτελείο της Νότιας Κορέας, προχωρώντας στην πρώτη δοκιμή πυραύλων μετά τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο στα τέλη Ιουνίου, όταν συμφωνήθηκε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση.


Απάντηση στα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια

Η κίνηση θεωρείται πως αποτελεί ένδειξη της οργής της Πιονγκγιάνγκ για τα προσεχή κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των αμερικανικών και νοτιοκορεατικών ένοπλων δυνάμεων τον Αύγουστο.

Οι πύραυλοι, που εκτοξεύθηκαν από περιοχή κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Γουονσάν, διένυσαν απόσταση 430 χιλιομέτρων πάνω από τη θάλασσα και έφθασαν σε ύψος πενήντα χιλιομέτρων πριν πέσουν στο νερό, διευκρίνισε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Η δοκιμή των πυραύλων θέτει υπό αμφισβήτηση την επανάληψη των συνομιλιών Πιονγκγιάνγκ-Ουάσινγκτον, που είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο νωρίτερα φέτος.

Ο Λευκός Οίκος, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγαν να απαντήσουν αμέσως όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν την εξέλιξη.

Η Νότια Κορέα είχε διαπιστώσει πως υπήρχαν ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμαζόταν να προχωρήσει στην εκτόξευση και αναλύει λεπτομερειακά την κατάσταση σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, ανέφερε σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο Κυανός Οίκος, η νοτιοκορεάτικη προεδρία.

Το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ προέτρεψε την Πιονγκγιάνγκ να σταματήσει να προβαίνει σε ενέργειες που δεν βοηθούν να αποκλιμακωθεί η ένταση, χαρακτηρίζοντας τη νέα δοκιμή απειλή.


Επιθεώρηση υποβρυχίων

Η προηγούμενη δοκιμή όπλων από πλευράς Βόρειας Κορέας έγινε τον Μάιο, με την εκτόξευση πυραύλων μικρού βεληνεκούς και ρουκετών. Τότε, ο Κιμ επέβλεψε την πρώτη δοκιμή ενός όπλου που δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ πριν, ενός σχετικά μικρού πυραύλου ικανού να αναπτύξει μεγάλες ταχύτητες που οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να κρύβεται ευκολότερα και να ελίσσεται εν πτήσει.

Προχθές Τρίτη το βορειοκορεάτικο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι ο Κιμ επιθεώρησε ένα νέο μεγάλο υποβρύχιο, συνοδευόμενος από αξιωματούχους αρμόδιους για το πρόγραμμα κατασκευής βαλλιστικών πυραύλων της χώρας του. Η εξέλιξη εκλήφθηκε ως ένδειξη που σηματοδοτεί την εντατικοποίηση της ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων εκτοξευόμενων από υποβρύχια (SLBM) από πλευράς της Πιονγκγιάνγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP/dpa


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back