Δωδώνη πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Βολιβία: Απέτυχε η «αναδιάρθρωση της δημοκρατίας»

Εικόνα του άρθρου Βολιβία: Απέτυχε η «αναδιάρθρωση της δημοκρατίας»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/06/2024, 10:39
ΚΟΣΜΟΣ

Η αστυνομία της Βολιβίας συνέλαβε τον ηγέτη μιας απόπειρας πραξικοπήματος, λίγες ώρες μετά την εισβολή στρατιωτών στο προεδρικό μέγαρο της Λα Παζ.

Εκατοντάδες στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα είχαν πάρει θέση στην πλατεία Μουρίγιο, όπου βρίσκονται κεντρικά κυβερνητικά κτίρια. Ένα τεθωρακισμένο όχημα έσπασε την κεντρική πύλη του προεδρικού μεγάρου, επιτρέποντας στους στρατιώτες να εισέλθουν. Αργότερα αποσύρθηκαν όλοι.

Ο επικεφαλής στρατιωτικός ηγέτης των ανταρτών, στρατηγός Χουάν Χοσέ Σούνιγα, είχε δηλώσει ότι ήθελε να «αναδιαρθρώσει τη δημοκρατία» και ότι, ενώ σέβεται τον πρόεδρο Λουίς Άρσε προς το παρόν, θα υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης. Αργότερα συνελήφθη.

Ο στρατηγός Σούνιγα απομακρύνθηκε από τη θέση του την Τρίτη, αφού έκανε εμπρηστικά σχόλια για τον πρώην πρόεδρο της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης την προηγούμενη ημέρα.

Ο πρόεδρος Άρσε καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος, καλώντας το κοινό να «οργανωθεί και να κινητοποιηθεί... υπέρ της δημοκρατίας».

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε για άλλη μια φορά απόπειρες πραξικοπήματος να αφαιρέσουν ζωές Βολιβιανών», είπε σε τηλεοπτικό μήνυμα προς τη χώρα μέσα από το προεδρικό μέγαρο.

Ο Μοράλες, ο οποίος καταδίκασε επίσης την απόπειρα πραξικοπήματος, ζήτησε να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά του στρατηγού Σούνιγα και των «συνεργών» του.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για να διαπιστωθεί αν η στρατιωτική εξέγερση του στρατηγού Σούνιγα ήταν απλώς ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Στενοί σύμμαχοι, όπως οι αριστερές κυβερνήσεις της Βενεζουέλας και της Κολομβίας, έσπευσαν να καταδικάσουν αυτό που συνέβαινε και να καλέσουν να επικρατήσει η δημοκρατία. Η Ουάσινγκτον ζήτησε επίσης ηρεμία.

Στην Παραγουάη, ο κεντροδεξιός πρόεδρος Σαντιάγο Πένια καταδίκασε επίσης την απόπειρα πραξικοπήματος.

Ακόμα και οι Βολιβιανοί που αντιτάχθηκαν στη σοσιαλιστική του διακυβέρνηση δεν θα ήθελαν να δουν μια επιστροφή σε μια σκοτεινή εποχή στη Νότια Αμερική, όπου στρατιώτες με τρομερό μητρώο ανθρωπίνων δικαιωμάτων συχνά εκτόπιζαν τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες της χώρας με την απειλή όπλου.

Mε πληροφορίες από BBC. Φωτογραφία: Οι κυβερνητικές δυνάμεις παρουσιάζουν τη σύλληψη του πρώην στρατηγού Χουάν Χοσέ Σούνιγα, στα ΜΜΕ/Χ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
syndromi piso