Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Βιολογικός καθαρισμός… με το ζόρι

Εικόνα του άρθρου Βιολογικός καθαρισμός… με το ζόρι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/06/2020, 18:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια ακόμη «κρίση» στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων Ιωαννίνων, στον λεγόμενο βιολογικό καθαρισμό, που ουκ ολίγες φορές έχει δείξει τα όριά του, σημειώθηκε τον τελευταίο καιρό. «Η μονάδα βιολογικού καθαρισμού λειτουργεί, αλλά λειτουργεί με το ζόρι» επισημαίνει στον «Τύπο Ιωαννίνων» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ Άρης Μπαρτζώκας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρτζώκα, η ΔΕΥΑΙ έχει προχωρήσει σε κάποιες επισκευές μετά την παρουσίαση του προβλήματος, αλλά οι συνθήκες αποτελούν πιο δραστικά μέτρα. Στην τελευταία του συνεδρίαση, το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε την προμήθεια αντλιών ανακυκλοφορίας λάσπης και ηλεκτροκινητήρων αερισμού, συνολικού προϋπολογισμού 82.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). «Όταν δεν έχει γίνει συντήρηση του βιολογικού καθαρισμού επί 30 χρόνια, προκύπτουν προβλήματα. Οι ηλεκτροκινητήρες που θέλουμε να αλλάξουμε, δεν είχαν αντικατασταθεί ποτέ» αναφέρει, επιρρίπτοντας εμμέσως τις ευθύνες στους πάντες, τουλάχιστον σε όλους όσους είχαν προηγηθεί του ιδίου στην προεδρία της ΔΕΥΑΙ.

Την ίδια ώρα, το πιο κρίσιμο ίσως έργο για την πόλη των Ιωαννίνων, το έργο της επέκτασης και του εκσυγχρονισμού της μονάδας του βιολογικού καθαρισμού, με αρχικό προϋπολογισμό 19,5 εκατ. ευρώ, έχει μπλέξει και πάλι σε προσφυγές. Κι αυτή τη φορά όχι από εταιρίες.

Στις αρχές Ιανουαρίου του 2020, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ ανέδειξε προσωρινό ανάδοχο την εταιρία «Μεσόγειος» μετά την αποχώρηση της κοινοπραξίας «Άκτωρ ΑΤΕ-Ηλέκτωρ ΑΕ», η οποία είχε αναδειχθεί ανάδοχος στις 28 Αυγούστου του 2019, κι αφού είχε προηγηθεί μια χρόνια «διαμάχη» των υποψήφιων εταιριών με ενστάσεις και προσφυγές. Η κοινοπραξία «Άκτωρ ΑΤΕ-Ηλέκτωρ ΑΕ» για την αποχώρησή της επικαλέστηκε τα «ανεπίκαιρα πια δεδομένα που ελήφθησαν υπόψη για την υποβολή της προσφοράς της» (ο διαγωνισμός είχε γίνει τον Μάρτιο του 2013). Μετά την ανάδειξη του νέου προσωρινού αναδόχου, το επόμενο βήμα ήταν η υποβολή της σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον απαραίτητο προσυμβατικό έλεγχο.

Ωστόσο, κατατέθηκαν δύο προσφυγές από πολίτες κατά της απόφασης του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ στην αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον κ. Μπαρτζώκα, η μία προσφυγή απορρίφθηκε, και αναμένεται να εξεταστεί η δεύτερη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back