Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Βιβλιοθήκες… χωρίς αναγνώστες

Εικόνα του άρθρου Βιβλιοθήκες… χωρίς αναγνώστες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/06/2020, 01:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περιήγηση στα ράφια; Μελέτη, για όση ώρα επιθυμεί ο καθένας, στο αναγνωστήριο; Ξεφύλλισμα βιβλίων και επιτόπια αναζήτηση δεδομένων; Όχι. Όλα αυτά συνεχίζουν να μη γίνονται σε καμία βιβλιοθήκη, είτε ακαδημαϊκή είτε δημόσια, ή σε βιβλιοθήκες που διαχειρίζονται διάφορα ιδρύματα.

Στα Γιάννενα, τρεις είναι οι μεγάλες βιβλιοθήκες: του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης και της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών (ΕΗΜ). Αναγνώστες δεν υπάρχουν ακόμη σε καμία από τις τρεις βιβλιοθήκες. Η φυσική παρουσία αναγνωστών τελεί υπό αναστολή λόγω των μέτρων αποφυγής μετάδοσης του κορονοϊού και μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα και με τις σχετικές οδηγίες του υπουργείου Παιδείας και του ΕΟΔΥ.

Ωστόσο, δανεισμός βιβλίων γίνεται, αλλά υπό προϋποθέσεις (και με εξαίρεση την ΕΗΜ η οποία ποτέ δεν είχε εξωτερικό δανεισμό και που προσπαθεί να εξυπηρετήσει μέσω email ή τηλεφώνου όσους χρειάζονται κάποιο υλικό). Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της όλες τις πληροφορίες για τις προσφερόμενες υπηρεσίες της. Επί της ουσίας, επιτρέπεται ο κατ’ εξαίρεση δανεισμός υλικού της Βιβλιοθήκης χωρίς τη φυσική παρουσία στους χώρους της σε χρήστες που δεν έχουν άλλο τρόπο πρόσβασης σε υλικό το οποίο χρειάζονται για την εκπόνηση εργασιών και την έρευνά τους.

Η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, που αποτελεί έναν προορισμό για μεγάλους και μικρούς βιβλιόφιλους, και η οποία προ κορονοϊού ήταν ένα από τους πιο ζωντανούς χώρους της πόλης, βιώνει μια περίοδο σχετικής απομόνωσης.

Για την ασφάλεια λοιπόν των εργαζόμενων και των χρηστών-αναγνωστών, η αυτοπρόσωπη εξυπηρέτηση του κοινού, για υπηρεσίες που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν με ηλεκτρονικά ή τηλεπικοινωνιακά μέσα, τελείται αποκλειστικά κατόπιν προηγούμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας και ραντεβού. Η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη έχει εκπονήσει ένα ειδικό σχέδιο για τον δανεισμό των βιβλίων. Συνοπτικά όποιος θέλει να δανειστεί βιβλίο, το αιτείται τηλεφωνικά ή με email και το παίρνει συγκεκριμένη μέρα και ώρα (περισσότερες πληροφορίες εδώ).

Τι γίνεται από κει και πέρα; Όπως αναφέρει και η Βιβλιοθήκη σε ανακοίνωσή της, όταν το βιβλίο επιστραφεί από τον αναγνώστη, μπαίνει σε καραντίνα για 72 ώρες.

«Η προτεινόμενη διάρκεια καραντίνας για φυσικά αντικείμενα που δανείζονται (βιβλία, DVD κ.λπ.) είναι 72 ώρες, σύμφωνα με την Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης. Η οδηγία αυτή, η αυστηρότερη από τις προτεινόμενες, επιτρέπει τη δημιουργία ενός, όσο το δυνατόν, ασφαλέστερου περιβάλλοντος  για το προσωπικό της βιβλιοθήκης και τους χρήστες της» τονίζεται. Κι όλα αυτά επειδή το βιβλίο θεωρείται ένα αντικείμενο που μπορεί να μεταφέρει πλούσιο ιικό φορτίο.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back