Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια εμφύτευσε η Καρδιολογική

Εικόνα του άρθρου Βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια εμφύτευσε η Καρδιολογική
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/04/2018, 15:39
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προχώρησε σε μια πρωτοποριακή τεχνική για την τοποθέτηση βηματοδότη. Συγκεκριμένα, έκανε τις δύο πρώτες στη βορειοδυτική Ελλάδα εμφυτεύσεις, του βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια Micra (Medtronic, Inc.). τις επεμβάσεις έκανε η ομάδα του Αιμοδυναμικού εργαστηρίου της Καρδιολογικής Κλινικής.

Ο Micra είναι ο μικρότερος βηματοδότης στον κόσμο, τοποθετείται με εξειδικευμένη τεχνική διαμέσου της μηριαίας αρτηρίας του ασθενούς και αγκιστρώνεται στο μυοκάρδιο, σε αντίθεση με τον συμβατικό βηματοδότη που διαθέτει ειδικά ηλεκτρόδια εντός των καρδιακών κοιλοτήτων ενώ η βηματοδοτική συσκευή-μπαταρία εμφυτεύεται στον θώρακα του ασθενούς.

Πρόκειται για ιδιαίτερα εξελιγμένη συσκευή της οποίας η τοποθέτηση απαιτεί εξειδίκευση και ικανότητα από την ιατρική ομάδα που την υποστηρίζει. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «επελέγη ανάμεσα στα ελάχιστα κέντρα που πληρούν τις προϋποθέσεις εμφύτευσης της συγκεκριμένης συσκευής καθώς διαθέτει και τις υποδομές αλλά κυρίως το ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό που χρειάζεται, προκειμένου να πραγματοποιηθούν τέτοιες πρωτοποριακές επεμβάσεις».



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back