Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 9-11-2016, 18:55
ΗΠΕΙΡΟΣ

H ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης αποτελεί μία από τις βασικές επιδιώξεις της τοπικής κοινωνίας της Πρέβεζας, και ιδίως των αρχαιολογικών υπηρεσιών, εδώ και πολλά χρόνια. Το πιλοτικό πρόγραμμα με τον τίτλο «πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το νέο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), ήταν αυτό που έδωσε μια γερή αφορμή για να μπει το νερό στο αυλάκι.

Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει ο σχεδιασμός ήταν να πει το «ναι» το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του υπουργείου Πολιτισμού στη μελέτη του έργου για την παράκαμψη της αρχαίας Νικόπολης. Κι αυτό έγινε πραγματικότητα στη συνεδρίαση του ΚΑΣ στις 8 Νοεμβρίου, όπου την οριστική μελέτη του έργου παρουσίασαν ο μελετητής και ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου. «Πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή» δήλωσε ο κ. Ιωάννου.

Σήμερα, μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο, περνάει η εθνική οδός Ιωαννίνων-Πρέβεζας. Η μελέτη προβλέπει την κατάργηση του δρόμου αυτού μπροστά από την αρχαία Νικόπολη (τον οποίο θα χρησιμοποιούν μόνο οι επισκέπτες και οι αγρότες της περιοχής) και τη δημιουργία ενός νέου δρόμου-παράκαμψης που θα αποτελέσει και τη βασική πια είσοδο της πόλης της Πρέβεζας. Επί της ουσίας ο δρόμος από την εθνική οδό προς το Μονολίθι θα γίνει τετράιχνος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου, η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων ολοκληρώνει τις διαδικασίες για τις απαλλοτριώσεις, με στόχο η ένταξη και η δημοπράτηση του έργου να γίνει τους πρώτους μήνες του 2016. Βάσει του προϋπολογισμού της «πολιτιστικής διαδρομής στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου», η κατασκευή του οδικού έργου θα ξεπεράσει τα 16 εκατ. ευρώ. Η Περιφέρεια Ηπείρου, στην ίδια ανακοίνωση, φέρνει στο προσκήνιο και άλλο ένα όνειρο: την ένταξη της Νικόπολης στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, για την οποία μία από τις βασικές προϋποθέσεις είναι η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου.

Υπενθυμίζεται ότι το πιλοτικό πρόγραμμα για την πολιτιστική διαδρομή αφορά μια ολοκληρωμένη περιηγητική διαδρομή σε πέντε αρχαιολογικούς χώρους, με πυρήνα τα αρχαία θέατρα της Δωδώνης, των Γιτάνων, της Κασσιώπης, της Νικόπολης και της Αμβρακίας. Το όλο εγχείρημα είναι ιδέα του σωματείου «Διάζωμα» με πρόεδρο τον πρώην υπουργό Σταύρο Μπένο, την οποία η Περιφέρεια Ηπείρου την υιοθέτησε από την πρώτη στιγμή. Ο προϋπολογισμός του όλου εγχειρήματος ανέρχεται στα 37,3 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει υποδομές, αναστηλωτικές εργασίες, άυλες δράσεις και δράσεις ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα