Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Αυτοδιοικητική Συνεργασία» για τη διαχείριση απορριμμάτων

Εικόνα του άρθρου «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» για τη διαχείριση απορριμμάτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/03/2019, 15:46
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τους προβληματισμούς της για την πολιτική διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στον Δήμο Ζίτσας κι όχι μόνο καταθέσει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» με επικεφαλής τον Βασίλη Γαρδίκο. «Θεωρούμε ότι η επιτυχία του σχεδιασμού μπορεί να γίνει με ενήμερη και σύμφωνη την τοπική κοινωνία και όχι με αποφάσεις σε κλειστούς κύκλους» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Καταρχάς, η παράταξη εκτιμά ότι ο στόχος του περιφερειακού σχεδιασμού για ανακύκλωση σε ποσοστό 50% της συνολικά παραγόμενης ποσότητας αστικών αποβλήτων μέχρι το 2020 «μοιάζει περισσότερο σαν ευχολόγιο παρά σαν ρεαλιστικός στόχος».

Περιγράφοντας την όλη κατάσταση, αναφέρει ότι σήμερα έχει κατασκευαστεί η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, ενώ βρίσκεται σε στάδιο κατασκευής ο σταθμός μεταφόρτωσης. Ωστόσο «ο φορέας διαχείρισης του συστήματος παραμένει άγνωστος (οι σημερινοί αναγκαστικοί σύνδεσμοι ή περιφερειακός ΦΟΔΣΑ;)»  τονίζει.

Για το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων στον Δήμο Ζίτσας, αναφέρει ότι προβλέπει διάφορα: από «πράσινο σημείο» και οικιακή κομποστοποίηση μέχρι διαλογή στην πηγή και εκστρατεία ευαισθητοποίησης των δημοτών. Η παράταξη σημειώνει ότι το μόνο που έχει γίνει η υποβολή πρότασης στο ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση του «πράσινου σημείου». Όπως προσθέτει, ο Δήμος Ζίτσας σήμερα ανακυκλώνει μόλις το 3% (στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών), ενώ μαζί με την οικιακή κομποστοποίηση φτάνει στο 5%. « Η καθυστέρηση στην υλοποίηση των δράσεων του τοπικού σχεδίου, παρά το σημαντικό χρονικό διάστημα από την κατάρτιση και έγκρισή του δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας» υπογραμμίζει.

Η αυτοδιοικητική παράταξη θέτει τέλος δύο κρίσιμα ερωτήματα: «Καθώς ο σχεδιασμός του συστήματος διαχείρισης βασίζεται στην ανακύκλωση, η οποία φαίνεται ότι δεν επιτυγχάνεται στο άμεσο μέλλον, με ποια τεχνικά και οικονομικά δεδομένα θα λειτουργήσει η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και με ποιο οικονομικό τίμημα για τους Δήμους» και «πώς θα επιτύχει ο σχεδιασμός του Δήμου Ζίτσας όταν για τα δεδομένα του σχεδιασμού δεν είναι ενήμερο το Δημοτικό Συμβούλιο – καθώς δεν έχει γίνει αναλυτική συζήτηση επί του θέματος – πόσο μάλλον ο δημότης;».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back