Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Αυτή η Ευρώπη έχει ξεστρατίσει»

Εικόνα του άρθρου «Αυτή η Ευρώπη έχει ξεστρατίσει»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/05/2019, 01:12
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για δεύτερη φορά στα Γιάννενα, σε ένα ετερόκλητο πολιτικά κοινό, με τον ίδιο τρόπο που μίλησε και την πρώτη: εκτός κειμένου, με «πανευρωπαϊκό προφίλ» και εκείνο το περιεχόμενο που το μετατρέπει σε «ένοχο μυστικό» όσων τον κριτικάρουν συνήθως, αλλά πάνε και από μια βόλτα από τις εκδηλώσεις του για «να δούνε τι λέει».

Αυτά που λέει στο μεταξύ ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 χωράνε θεωρητικά τους πάντες. Το «υπεριδεολογικό» περιεχόμενο, με σταθερές λεκτικές αναφορές όμως σε «συντρόφους» και το πόσο διαφορετικοί είναι στην πραγματικότητα άνθρωποι που «τους ξέρει προσωπικά» όπως ο Μακρόν, αλλά εν τέλει υπηρετούν μια άλλη πολιτική κατεύθυνση κ.α.

«Ευρώπη δεν ήταν ούτε ο Ντάισελμπλουμ, ούτε ο Σόιμπλε. Ήταν οι 5.000 Γερμανοί που πραγματοποίησαν αποκλεισμό της ΕΚΤ συμπαραστεκόμενοι στους Έλληνες» είπε ο κ. Βαρουφάκης, ενθυμούμενος την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών.

Απαντώντας στη ρητορική ερώτηση «γιατί ΜέΡΑ25», απάντησε λέγοντας ότι «κανένα ευρωπαϊκό κόμμα δεν είναι ενιαίο. Εμείς, το πρόγραμμα το διαμορφώσαμε κυριολεκτικά από κοινού» σε όλες τις χώρες στις οποίες παρεμβαίνει ο σχηματισμός.

Είπε ακόμα ότι «είμαστε ελληνικό πατριωτικό κόμμα που παίρνει τις ευρωεκλογές στα σοβαρά και όχι ως δημοψήφισμα» και που «δεν συμμετέχουμε στη λασπολογία και σκανδαλολογία».

Σε γενικές γραμμές, ο κ. Βαρουφάκης άφηνε… «λεκτικές ξώβεργες» που να ανταποκρίνονται στις προσλαμβάνουσες όλων των πιθανών ψηφοφόρων: Από το «πατριωτικό κόμμα», μέχρι «λυκοφιλίες» των ευρωπαϊκών κομμάτων, αλλά και «ψωμί και αλάτι με τους συντρόφους» του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν απέφυγε ακόμα και κάποιες θεωρητικές γενικεύσεις, βάζοντας στο «κάδρο» ακόμα και όσους ψήφισαν ακροδεξιά, αλλά πρέπει να αλλάξουν «ρότα».

Για τις προγραμματικές προτάσεις ενόψει ευρωεκλογών, επέμενε ότι «ζητάμε την ψήφο Ελλήνων, Γερμανών, Πορτογάλων με το ίδιο πρόγραμμα» και με προτάσεις που «μπορούν να γίνουν αύριο το πρωί».

Έθεσε το πολιτικό δίπολο «προοδευτικές δυνάμεις-ουμανισμός εναντίον ακροδεξιάς και κάθε τρόικας» και πρόσθεσε: «Αυτή η Ευρώπη έχει ξεστρατίσει».

Τόνισε ότι πράγματα που μπορούν να γίνουν, είναι η έκδοση ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ώστε να «ρεύσει» το χρήμα και πρόσθεσε πως «ό,τι προτείνουμε βασίζεται στη μετριοπάθεια, σε θεσμούς που ήδη υπάρχουν. Δεν λέμε κάτι που δεν γίνεται».

Στα ελληνικά πράγματα, είπε ότι «θα πρέπει να σταματήσει η ερημοποίηση στη δουλοπαροικία χρέους» και πρότεινε μείωση φορολογικου συντελεστή στο 18% για τις επιχειρήσεις με λιγότερους από 500 εργαζόμενους,  ΦΠΑ στο 18% και στο 15% για συναλλαγές με πλαστικό χρήμα «ώστε να καταπολεμηθεί και η φοροδιαφυγή», κατάργηση της προκαταβολής φόρου κ.α. «Δεν είναι δυνατόν να πληρώνετε οι επιχειρηματίες το 80% των κερδών σας στον υπουργό Οικονομικών, όσο γλυκός, μέτριος ή πικρός και να είναι» είπε, μεταξύ άλλων.

Τον κ. Βαρουφάκη προσφώνησε η ευρωβουλευτής του DiEM25 Σοφία Σακοράφα, ενώ παρών ήταν ο υποψήφιος ευρωβουλευτής από τα Γιάννενα, Νίκος Βακολίδης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back